12/28/10 22:48
(http://e-vestnik.bg/)

Делото Ходорковски - правосъдие под сянката на Путин

Путин и Ходорковски в Кремъл през 2001 г. Снимка: архив БТА

Процесът срещу руския олигарх Михаил Ходорковски показва, че Кремъл запазва циничната си система, в която политическите опоненти се елиминират безнаказано, се казва в американска поверителна дипломатическа телеграма, разпространена от “Уикилийкс” и публикувана във в. “Гардиън”. Опитите на руското правителство за покаже, че при делото срещу Ходорковски се съблюдава върховенството на закона, приличат на “политическо прасе с червило”, се казва в комюнике на американското посолство в Москва до Вашингтон от декември 2009 г.

Фактът, че правните процедури като че ли се прилагат педантично при очевидно политически мотивиран случай, може да изглежда парадоксален. Това показва какви усилия е готово руското правителство да положи, за да съхрани имиджа си, в случая като под лустрото на върховенство на закона маскира цинична система, в която политическите противници биват безнаказано елиминирани, посочва дипломат от посолството на САЩ в Москва. Оценката му потвърждава огласени по-рано от Уикилийкс американски телеграми, в които Русия е описана като клептократска “мафиотска държава”, където представители на властта, олигарсите и организираната престъпност са тясно свързани.

През 2000 г. Владимир Путин - тогава президент - се срещна с Ходорковски и още 20 други олигарси, които, както се твърди, предупредил да не се месят в политиката, като в замяна ще могат спокойно да развиват бизнеса си, припомня “Гардиън”. Широко разпространено е виждането, че Ходорковски е нарушил негласните правила на играта: стоиш ли далеч от политиката, можеш да пълниш джобовете си колкото искаш, пише дипломатът.

Вторият процес срещу низвергнатия руски петролен магнат Михаил Ходорковски бележи важен ден за руското правосъдие и тест за заявената от президента Медведев решимост да реформира руската съдебна система и да се пребори с пословичната й политическа пристрастност, пише в редакционна статия в. “Индипендънт”. Присъдата на Ходорковски, който излежа седем години от осемгодишната си присъда за укриване на данъци, а сега е застрашен от още 14 години затвор за злоупотреби и присвояване, ще покаже дали руските съдилища са способни да работят извън сянката на Кремъл.

За едни герой, а за други престъпник, бившият олигарх, всъщност, е смесица и от двете - съвременен Икар, летял твърде близо до слънцето - в случая Владимир Путин, който никога не му прости решението да постави богатството си в услуга на различни противникови на управлението на Путин партии. Малцина извън Русия се съмняват, че това бе факторът за изпадането в немилост на Ходорковски и суровата присъда срещу него от 2003 г. Враждата между двамата остава. От затворническата килия Ходорковски наскоро определи премиера като жалка особа, която изпитва привързаност единствено към любимите си кучета. Путин описа Ходорковски като крадец, подчертавайки, че мястото на крадците е затвора.

Тази “размяна на любезности” подсказва, че и двамата гледат на очакваната присъда като на чиста формалност. Предсказанията, направени в чужбина след първата присъда на Ходорковски, че чуждите инвеститори ще избягат от Русия, смятайки режима на Путин за насочен срещу бизнеса, не се оправдаха. Основните бизнес партньори на Русия на Запад, и най-вече Германия, изглежда се отнасят с разбиране към т.нар. “управлявана демокрация”, разглеждайки я като най-малкото зло. Ако не друго, според тях, това поне е дало на Русия стабилност, допълва всекидневникът.

Делото срещу Ходорковски ще произнесе присъда над руската политика, пише в авторска статия в. “Индипендънт”. Малцина са хората, влезли в конфронтация с Владимир Путин и успели да надделеят. Михаил Ходорковски - някога най-богатият човек в Русия, прекара по-голямата част от последни седем години в сибирски затвор по обвинения в укриване на данъци, след като изпадна в немилост пред бившия президент и настоящ премиер. Присъдата ще покаже дали Путин все още е най-могъщият човек в Русия и дали приемникът му Дмитрий Медведев ще започне ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване