11/19/10 13:17
(http://e-vestnik.bg/)

Барак Обама: Да вдъхнем нов живот на съюза между Европа и САЩ

Барак Обама

Барак Обама с Нобеловата награда за мир в Осло. Снимка: Белия дом

Горд съм, че след заседанието на НАТО и срещата САЩ-ЕС в Лисабон тази седмица, ще съм посетил Европа половин дузина пъти като президент. Този факт отразява една трайна истина в американската външна политика – отношенията ни с нашите европейски съюзници и партньори са крайъгълен камък в нашата ангажираност със световните дела и катализатор за глобално сътрудничество.

САЩ нямат с нито един друг район на света толкова тясно единение на ценности, интереси, способности и цели. Трансатлантическата търговия, като най-мащабното в света икономическо взаимодействие, създава милиони работни места в САЩ и Европа и формира фундамента за нашите усилия за възстановяване на световната икономика.

Като съюз на демократични страни НАТО осигурява нашата колективна отбрана помага за укрепване на младите демокрации. Европа и Съединените щати работят заедно за предотвратяване разпространението на ядрените оръжия, за установяване на мир в Близкия Изток и за борба с климатичните промени. И, както се видя от неотдавнашните предупреждения за заплаха в Европа и от осуетения заговор за предизвикване на експлозии в презокеански товарни самолети, ние всеки ден сме в тясно сътрудничество за предотвратяване на терористични атаки и защита на сигурността на нашите граждани.

Просто казано, един за друг ние сме най-близки партньори. Нито Европа, нито САЩ могат да се справят един без друг с предизвикателствата на нашето време. Тъй че тези срещи са възможност да задълбочим още повече нашето сътрудничество и да покажем, че НАТО – най-успешният съюз в човешката история – продължава и през това столетие да бъде толкова важен, колкото беше през миналото. Затова и нашият дневен ред в Лисабон ще бъде пвсеобхватен.

Първо, що се отнася до Афганистан, ние можем да обединим усилията си за преход към водеща роля на афганистанците, като запазваме трайната си отговорност за бъдещето на афганистанския народ.

В нашата, водена от НАТО, коалиция в Афганистан участват 48 нации, помощ от всички 28 страни членки на НАТО и 40 000 военнослужещи от приятелски страни, чиито принос и саможертва ние ценим. Нашите общи усилия са необходими, за да лишим терористите от сигурно убежище и да подобрим живота на афганистанците.

С пристигането на допълнителни коалиционни сили през последните две години ние най-накрая имаме стратегия и ресурси да разбием талибаните, да отнемем крепостите им, да обучим повече афганистански сили за сигурност и да помогнем на местните хора.

В Лисабон ние ще насочим нашия подход, така че следващата година да можем да започнем предаването на отговорностите на Афганистан, и ще приемем целта на афганистанския президент Хамид Карзай местните сили за сигурност да поемат   страната до края на 2014 година.

Преходният период за Америка и съкращаването на числеността на военнослужещите ще започне през юли и НАТО, както и САЩ ще могат да постигнат дълготрайни партньорстки отношения с Афганистан, за да стане ясно, че афганистанците няма да останат сами.

Докато ние напредваме в Афганистан, НАТО също ще се трансформира в Лисабон с нова стратегическа концепция, в която ще влязат способностите и партньорите, които са ни нужни, за да отговорим на заплахите в 21 век. Това трябва да започне с потвърждаването на жизнения принцип на Алианса – нашия член пети, който гласи, че атака срещу един от нас е атака срещу всички.

За да сме сигурни, че този ангажимент има значение, трябва да усилим всички способности, които са нужни, за да защитим ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване