12/07/10 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

2010 - годината, която разтърси Централна Европа

2010 година промени коренно политическия пейзаж в Централна Европа. След години на стагнация и корупция парламентарните избори през пролетта и лятото доведоха на сцената в региона нови лица и породиха големи очаквания.

Списание “Икономист” сравни случващото се с политическо земетресение. През април в Унгария десноцентристките сили спечелиха огромно мнозинство. В края на май чешките избиратели, стимулирани от кампания, насочена срещу корупцията, предпочетоха нови пред традиционните партии. През юни словаците обърнаха гръб на коалицията на популисткия премиер националист Роберт Фицо в полза на пазарноориентирани партии, проповядващи ограничена роля на държавата и етническа хармония.

Лидерката на десноцентристкия Словашки демократичен и християнски съюз - Демократическа партия Ивета Радичова оглави правителството в Словакия. Професорката по социология с прозвището “Тигрицата на Татрите” стана първата жена министър-председател на страната. Нейната партия успя да отнеме от социалдемократическата партия “Смер” на дотогавашния премиер Роберт Фицо, която номинално спечели най-много депутатски места, правото да състави кабинет благодарение на провала на коалиционните му партньори и подкрепата, която избирателите дадоха на нови партии.

Единият от съюзниците на Фицо, партията на Владимир Мечиар - бившият авторитарен премиер, който изолира Словакия от Европа през 90-те години и подтикна през 1997 г. тогавашния държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт да нарече страната му “черна дупка” - не успя да премине 5-процентната бариера за парламента.

Другият коалиционен съюзник на Фицо - ксенофобската Национална партия на Ян Слота, се спаси на косъм. Разчитайки на най-бедните избиратели, левоцентристката партия на Фицо дори увеличи представителството си в новия парламент, но заиграването му с крайнолевите и крайнодесните отблъсна потенциалните политически партньори. Сред тях бе новата партия “Мост-Хид” (името й означава “мост” на словашки и унгарски ), която се отцепи от традиционната партия на етническите унгарци и се обяви за помирение между словаците и половинмилионното унгарско малцинство.

Другата новопоявила се партия - пропазарната “Свобода и солидарност”, също бе приета от избирателите по-добре, отколкото можеше да се очаква. Неин лидер е либералният икономист Рихард Шулик, бащата на словашкия плосък данък.

Новата правителствена коалиция (в нея влезе и четвърта, по-малка християндемократическа партия начело с бившия еврокомисар Ян Фигел, която заложи в кампанията си на върховенството на закона и борбата с престъпността) се нагърби с две големи задачи, съвпадащи с очакванията на избирателите.

Едната - да сложи в ред финансите и да се справи с корупцията. Другата - да подобри отношенията с Унгария, обременени от спорове, свързани с голямото етническо унгарско малцинство в Словакия. Г-жа Радичова обеща да отмени одобрения от предишното правителство закон, предвиждащ словаците да бъдат лишавани от паспортите им, ако приемат и унгарско гражданство.

Промените в Словакия бяха предшествани от подобна развръзка след изборите, състояли се две седмици по-рано в съседна Чехия, където кампании против корупцията привлякоха избирателите - особено по-младите и тези в Прага, към нови партии.

Две от тях - ТОП09 (Традиция, отговорност, просперитет), ръководена от потомъка на Хабсбургите Карел Шварценберг и по-популистката “Обществени дела” на журналиста Радек Йон, която борави със завладяваща антикорупционна реторика - влязоха не само в парламента, но и в десноцентристката правителствена коалиция начело с премиера Петър Нечас, лидера на консервативната Гражданска демократическа партия. (И в Чехия социалдемократите и съюзниците им получиха номинално най-много гласове, които обаче не бяха достатъчни, за да съставят кабинет.) Новото десноцентристко правителство си постави за цел да намали бюджетния дефицит и да поведе битка с корупцията.

С безукорно чистата си репутация на неопетнен от повсеместните скандали политик, министър-председателят Нечас, когото ДПА нарече “мистър Клийн”, на практика се превърна в олицетворение на големите очаквания на чехите.
Правителството ще трябва да положи доста усилия, за да не помрачи надеждите на избирателите за по-чиста политика.

Гражданско движение “Да сменим политиците”, оглавено от група аполитични, но обществено ангажирани пазарни експерти, помогна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване