12/30/10 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Проблемите на еврото събуждат стари спорове

Ландън Томас

“Нали ви казвахме!”

Когато бе подписан договорът за създаването на единната европейска валута в началото на 90-те години, политическият и бизнес елит на Европа хранеше големи надежди, че тя ще спои разединените икономики на континента и често враждуващите нации, както никога досега. А когато еврото дебютира в началото на 21 век, то бе посрещнато с горещо одобрение от много граждани, доволни, че вече няма да им се налага да обменят испански песети за френски франкове или холандски гулдени за германски марки, когато минават границата.

Не всички обаче бяха въодушевени. Гръмогласна групичка инакомислещи критици, мнозина от тях икономисти извън континента, отправиха предупреждение: еврото е обречено да се натъкне на проблеми, може бе не веднага, но със сигурност не след дълго. Различните страни ще водят толкова различна икономическа политика, изтъкнаха те, че това незабавно ще окаже непоносимо напрежение над валутата и над някои от членовете на еврозоната. Днес много от тези пророчества, с лека ръка отхвърлени навремето, се сбъдват.

През по-голямата част от 2010 г. Европа се мъчеше да овладее кризата с дълговете и въпреки двата спасителни плана - за Гърция и Ирландия, тревогата не се разсея, а вниманието се насочи към други нестабилни икономики като Португалия и Испания. Знаех си от самото начало, че обединяването на всички тези хетерогенни страни няма да го бъде, каза Вилхелм Ноллинг, член на управителния съвет на германската Бундесбанк преди създаването на Европейската централна банка, а сега професор по икономика в Хамбургския университет.

Ако се вярва на уроците на историята, казват критиците, то още проблеми очакват еврото. Те припомнят съдбата на няколко малко известни и не толкова амбициозни подобни опити, провалили се в миналото. Със сигурност решението на Европа да приеме еврото навремето бе широко дискутирано и дори привържениците му се тревожеха, че монетарен съюз без по-голямо политическо и социално сцепление, което да го подкрепи, може да се провали. Критиките обаче бяха заглушени от еуфорията в края на Студената война и от надеждата, че твърдите правила за страните, присъединяващи се към общата валута, ще осигурят единна икономика и ще изковат несъкрушима европейска идентичност.

Най-яростната съпротива бе съсредоточена във Великобритания, която наред с Дания се съгласи да подпише през 1991 г. Маастрихтския договор, прокарващ пътя към единната европейска валута, едва след като си извоюва правото да се оттегли на всеки по-късен етап. При това не само вечните евроскептици от британската Консервативна партия предупреждаваха за бъдещите проблеми. Ед Болс, тогава още неизвестен журналист от “Файненшъл таймс”, написа през 1991 г. доклад, разобличаващ една критична според него слабост в плановете за еврото: Европа е лишена от типа федералния данъци и трансферни плащания, използвани в Съединените щати, за да се смекчат икономическите различия между отделните щати.

Публикуван от от Фабианското общество, левоцентристка изследователска организация в Лондон, докладът привлече вниманието на Гордън Браун, канцлер в сянка на опозиционната по това време Лейбъристка патия. Браун взе на работа Болс и възприе неговия основен аргумент, когато лейбъристите дойдоха на власт през 1997 г., настоявайки Великобритания да запази паунда въпреки общата подкрепа за еврото от премиера Тони Блеър и мнозинството от ръководството на партията. Наличието на политическа воля не е достатъчно, казва Болс, който остава видна фигура в Лейбъристката партия. Необходимо е определено равнище на интеграция и обвързаност, което далеч надхвърля това.

Фактът, че правителство на лейбъристите, а не на торите спря Великобритания от влизане в еврозоната, несъмнено дразни традиционните британски евроскептици. Например Норман Ламонт, бившият канцлер на хазната (министър на финансите) и признат лидер на въпросната група, твърди, че никога не е чувал за доклада на Болс. Ламонт, който като министър от 1990 до 1993 г. оглавяваше британската делегация на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване