01/31/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Ричард Бах - живот под хипноза, животът като полет

Ричард Бах. Снимка: личен сайт

Славата застига Ричард Бах през 1970 г., с “Джонатан Ливингстън Чайката”, фантастичната повест притча, станала световен бестселър и култова книга за цяло поколение. Той е пряк потомък на великия композитор Йохан Себастиан Бах. Роден е през 1936 г. в Оук Парк, щата Илинойс, и завършва Калифорнийския университет. От 1956 до 1962 г. служи в американската авиация и приключва службата си с чин капитан от Военновъздушните сили. Летенето и писането са неговата истинска страст.  Следващите му книги са “Илюзии”, “Едно”, “Мост през вечността”, които го нареждат сред най-известните писатели на XX век.

В най-новата си книга “Живот под хипноза” (Hypnotizing Maria) според “Паблишърс уикли” “той отново разглежда любимите си теми: любовта към летенето и интересът към метафизичното. Според Ричард Бах светът ни е резултат от множество хипнотични внушения, които сме приели за истина, а за да живеем пълноценно собствения си живот, трябва да се научим да подлагаме на проверка тези внушения. Според Бах всеки от нас има силата да се освободи от самозаблудите и така да промени света. Ние не създаваме нашата действителност, ние създаваме привидности, които управляват живота ни. Тази книга показва как сме го правили и го правим през всеки един ден от живота си…”

Пилотът Джеймс Форбс чува зов за помощ по радиото. Съпругът на Мария е колабирал, докато управлява самолета, с който пътуват. Следвайки указанията на Форбс, жената успява да приземи самолета. Впоследствие обяснява чудотворното безаварийно кацане с твърдението, че била под хипноза, докато пилотирала. Форбс разбира, че несъзнателно е хипнотизирал жената и така е спасил живота на двамата. Тази случка го кара да се замисли дълбоко за истинността на нашите възприятия и за възможността илюзиите да управляват живота ни.

А дали не стои така въпросът и с целия ни живот? - пита се Джеймс Форбс. – Ами ако животът, който водим, е просто една халюцинация?  Дали не живеем по инерция, следвайки наложените ни от обществото правила и стереотипи? Доколко истински са нашите „истини”? Дали всъщност целият ни живот не е живот под хипноза? Как можем да излезем от транса и да бъдем себе си?

Докато си задава тези въпроси, Джеймс Форбс се натъква на интересна жена, която твърди, че в живота няма случайности. Всичко се случва за наше най-висше благо: появяват се хората, които са ни нужни в даден етап от живота ни; информацията, необходима ни да разрешим определена житейска дилема; уроците, от които се нуждаем, за да преминем на следващото стъпало от развитие. Като доказателство за теорията й пилотът се натъква на твърде много необясними съвпадения, за да са просто случайност. В рамките на няколко дни той преживява огромна духовна трансформация. Стига до заключението, че Законът на привличането наистина действа. Нужно е обаче да се освободим от илюзиите, да излезем от хипнотичния транс и да открием собствения си път. За да живеем обаче свободно и щастливо, трябва да пожертваме скуката. А това невинаги е лесно… Предлагаме откъс от книгата, подготвена от ИК “Хермес”.

Живот под хипноза

Ричард Бах

Беше седнал на първия ред с надеждата, че когато Великия Блексмит повика доброволци на сцената, би могъл да е един от избраниците му.
Озова се на сцената към края на представлението…
– Съжалявам – прошепна той към хипнотизатора, докато аплодисментите затихваха, – но аз не мога да бъда хипнотизиран.
– Нима? – отвърна меко той. – Тогава какво търсите на тази планета?

Хипнотизаторът направи дълга пауза, просто мълчеше и се усмихваше на Джейми Форбс. Тук-там в публиката прозвуча смях: какво ли щеше да се случи с клетия доброволец.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване