02/15/11 00:05
(http://www.klassa.bg/)

След 6 месеца забавяне отново обсъждат Закона за туризма

Рая Атанасова
raya.atanasova@klassa.bg

След шестмесечно мълчание Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще организира кръгла маса за поредно обсъждане на Закона за туризма, показва програмата на най-голямата туристическа борса у нас „Ваканция и СПА Експо“. Тя ще се проведе от 17 до 19 февруари в НДК.
Законът се подготвя от година и половина, а последното му обсъждане с бранша беше през ноември 2010 г. Сега бизнесът очаква крайния вариант на документа. Основните нерешени въпроси са дали ще се създаде национална туристическа организация, в колко туристически района ще се раздели страната и как те ще се финансират. Трябва да се регламентира и предлагането на туристически услуги в интернет. Индикациите са обаче, че туристическа асоциация едва ли ще бъде създадена, защото няма средства за финансирането й.

Чакат резултати за районирането

За туристическото райониране от ведомството очакват резултати от проучване от проект по програма „Регионално развитие“. Експертите се надяваха част от парите от новата туристическа такса (вече местен данък) да се отделят за национална реклама. Неотдавна министърът на финансите Симеон Дянков каза пред „Класа“, че това няма как да се случи и местните власти сами ще решават за какво ще харчат събрания данък. От икономическото министерство вчера не дадоха информация на какъв етап са текстовете от закона.
„Чакаме последния вариант на закона от миналата година“, коментира Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Същото мнение изрази пред „Класа“ и Любомир Панковски, шеф на „Алма тур“. В МИЕТ се занимават повече с проекти, отколкото със закона, констатира Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара.

И кризата – във фокуса на дискусиите

На „Ваканция и СПА Експо“ ще има и дискусия за туризма в условията на криза. Туристическите агенции и туроператори ще предложат и офертите си за ранни записвания. Някои ранни промоции за Турция вече са продадени. На пазара има известно раздвижване, но няма да има бързо повишаване в темповете и сроковете на продажба на туристически услуги, посочи Ирина Найденова, управител на „Александър тур“. Ще стартираме ранните резервации с 20% намаление за България и 30% за Турция, обяви Олег Маджаров от „Бутик травъл“. Прогнозата му е, че хората ще могат да се отпуснат да почиват едва през юни и юли. Българският бизнес трябва да е много гъвкав, за да привлече повече туристи, които досега избираха Египет за своето пътуване. Сега те се насочват към Турция, а страната вече вдигна цените с 10-15%. Протестите в Египет свалят програми и на български туроператори. Вече започваме да усещаме оптимизъм спрямо дъното от миналата година, но обемите на раздвижване още не могат да се прогнозират, съобщи Панковски.

Сайтове без лиценз подмамват с евтини оферти

На туристическата борса ще се обсъжда още защитата на потребителите в интернет, липсата на законова рамка за предлагането на туристически услуги онлайн и нелоялната конкуренция, съобщиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Всички сайтове, които станаха известни с това, че предлагат евтини почивки и нощувки, нямат лиценз за туристически агенти или туроператори, каза Маджаров. Нито лицензирането на онлайн фирмите обаче, нито санкциите за липсата на документа, са уредени в закона. Миналата седмица заработи първият изцяло туристически портал (борса), създаден от лицензирана туристическа агенция, съобщиха от „Бутик травъл“.
Темата за усвояването на парите за туризъм по ОП „Регионално развитие“ също ще бъде във фокуса на борсата. Икономическото министерство ще организира дискусия в четвъртък за националния туристически маркетинг и изпълняваните проекти, а в петък неправителственият сектор ще обсъжда доколко ефективно е усвояването на евросредствата за туризъм. Ще се дискутират и възможностите за алтернативен туризъм у нас.
В борсата ще участват 290 изложители, от които 240 български участници, 50 са чуждестранните участници от 17 страни, съобщиха организаторите от „Прим Експо“.


Мнения

Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм: Важно е да има промяна във философията
Вече няма нужда да повтаряме предложенията си, ние многократно сме ги казвали. Но вече половин година няма официална информация какво се случва със закона. Важно е дали ще има промяна в неговата философия, в цялостната концепция. Това показва липса на визия за управление на сектора.

Ирена Георгиева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции: Последно говорихме за туристически услуги в интернет
Последната информация, която имаме по закона от заместник-министъра Иво Маринов, е от ноември миналата година. Тогава обсъждахме регламентирането на електронния бизнес, който е един от най-важните за нас. Всеки, който търгува с туристически продукт, трябва да има лиценз, включително и сайтовете, които предлагат онлайн.


Получихме награда за най-организиран щанд в Истанбул

България получи награда за най-добре организиран щанд на международното туристическо изложение EMITT 2011 в Истанбул, Турция, съобщиха от икономическото министерство.
България участва с информационен щанд на площ от 36 кв. м заедно с девет туристически фирми и общински администрации. Изложението се проведе за 15-и път. През 2010 г. на борсата са участвали 3500 изложители от 60 страни. За периода януари –декември 2010 г. България е посетена от 204 103 туристи от Турция, с 5.6% повече спрямо същия период на 2009 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване