03/09/11 00:05
(http://www.klassa.bg/)

65 млн. лв. е печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за 2010 г.

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

65 млн. лв. е чистата печалба на АЕЦ „Козлодуй“ за 2010 г., съобщи за „Класа“ изпълнителният директор на централата Костадин Димитров. Основната част от нея идва от продажбите на свободния пазар. АЕЦ „Козлодуй“ има квота от 70% за регулирания пазар у нас, а останалите 30% са предназначени за свободния пазар, обясни Димитров. За сравнение, през 2009 г. чистата печалба на компанията бе 65,8 млн. лв., като половината от нея бе дадена като дивидент за Българския енергиен холдинг.
През 2010 г. от АЕЦ-а са продали близо 15 млн. мвтч електроенергия. През второто полугодие са произведени 4,7 млн. мвтч за регулирания пазар у нас, каза Димитров. Част от този пазар са битовите потребители, както и малкият бизнес. Димитров уточни, че това е било направено по искане на ДКЕВР и силно е ограничило производството за свободния пазар.
От централата няма да искат повишение на цената на тока от юли, ако им бъде намалена квотата за работа на регулирания пазар и се увеличи тази за свободния. В случай, че това не стане, АЕЦ ще обмисли отново позицията си. През миналата година оттам също искаха да им се увеличи квотата за свободния пазар, а ако не – цената на произведения ток да се увеличи с 5%.
В централата не е обсъждана възможността V и VI блок да работят с ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхауз“. По този въпрос разговаряха енергийният министър Трайчо Трайков и вицепрезидентът на компанията за Южна Европа Хосе Гутиерес. За да се използва друго ядрено гориво, освен руското, то трябва първо да бъде лицензирано от АЯР, обясни Димитров.
От централата са пуснали и обществена поръчка за избор на фирма, която да оцени възможностите за удължаването на проектния срок на работа на блокове V и VI. Срокът за изследване е 18 месеца за всеки блок, а гаранцията за участие в процедурата е 70 хил. лв. Проектният живот на пети блок изтича през 2017 г., а на шести - две години по-късно. Документи за участие могат да се подават най-късно до 9 май.


„Росатом“: Няма смисъл да се обсъжда инфлационен индекс за АЕЦ „Белене“

Ескалационният индекс в цената на АЕЦ „Белене“ няма как да се обсъжда в сегашната конфигурация на проекта, твърди Сергей Новиков, говорител на руската корпорация „Росатом“, цитиран от bnews.bg. Говорителят обясни, че втората ни атомна централа ще струва толкова, колкото инвеститорите са готови да дадат за нейното изграждане. Руската страна повече от година предлага да отпусне кредит за строежа на АЕЦ „Белене“, като тази възможност се очаква да бъде приета от българската страна. Мажоритарен собственик в бъдещата енергийна компания „Белене“ ще бъде НЕК, а желание за инвестиции в проекта са проявили „Росатом“, финландската „Фортум“, френската „Алтран техноложи“ и Сърбия. В края на месеца изтича подписаното споразумение за изграждане на централата между НЕК и „Атомстройекспорт“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване