07/14/11 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Корнелия Нинова, народен представител от Коалиция за България: БСП е готова да управлява държавата

- Г-жо Нинова, преди няколко месеца, по време на един парламентарен контрол, министър-председателят Бойко Борисов се закани, че ще разкрие ваш агент-информатор в правителството. Изгубихте ли вътрешния си източник?
- Не. Още е там. Министър-председателят явно е загубил полицейския си нюх.

- А докъде стигнаха консултациите по предстоящия вот на недоверие към правителството, събирането на необходимите подписи?
- Днес събираме подписи. Продължават разговорите с другите парламентарни групи. Мотивите за вота са готови.

- Бихте ли разкрили малко от „кухнята“ на парламентарната група – как се подготвя подобен вот, има ли предварителна координация на темите за изказвания?
- Разбира се, има предварителна подготовка, има и технология. Те са необходими и заради правилника за работа на Народното събрание. Той регламентира общата продължителност на изказванията на всяка парламентарна група. Коалиция за България разполага с 25 минути – и е необходимо те да се използват пълноценно. Това е и целта на предварителната подготовка – като теми, като оратори – така че да успеем да изложим за тези 25 минути своите позиции и аргументи.

- Какви са очакванията ви за предстоящия вот на недоверие? Като че ли ситуацията е доста необичайна – обединение на всички парламентарни групи срещу ГЕРБ...
- Да, точно с това е различен предстоящият вот на недоверие срещу правителството. Вече огласените позиции на Коалиция за България, на колегите от ДПС и Синята коалиция показват, че темата за провала на политиката по вътрешната сигурност и обществен ред обединява народни представители от различни парламентарни групи. Като се има предвид, че ние изразяваме мнението на своите избиратели, става видно, че зад мотивите за този вот стои много голяма част от обществото, което е недоволно от работата на вътрешния министър Цветан Цветанов и на правителството като цяло.

- В хода на консултациите предвидени ли са разговори и с независимите депутати?
- Поканени са всички, които споделят мотивите и аргументите за внасянето на този вот.

- Питам ви, защото в сряда един от независимите депутати – Димитър Чукарски, обяви, че те ще разговарят помежду си за обща и съгласувана позиция, както и че лично г-н Чукарски щял да гласува в полза на правителството... Като че ли тази неформална парламентарна група се оказва в момента с доста голяма тежест?
- Да! Правителството се крепи на няколко купени независими депутати. И в този смисъл техните гласове имат голяма тежест – могат да спасят правителството. Вероятно срещу вота ще гласуват само колегите от групата на ГЕРБ и няколко независими депутати.

- Казахте „купени“... Не е ли доста алогично независимите народни представители да имат доста по-големи финансови облаги от статуса си, отколкото останалите депутати, чиято партийна субсидия влиза в съответните парламентарни групи?
- Разговорите по тази тема не са приключили. Моето лично мнение е, че когато един народен представител е влязъл от името на политическа сила, е неморално, некоректно по време на мандата да напусне тази политическа сила, а след него да тръгне и съответната партийна субсидия. Щом си избран заради принадлежността си към една партия или коалиция, а не като независим, би трябвало да се съобразяваш с това.

- Вие като че ли имате лична закачка с премиера Борисов като негов политически опонент? Разчитате ли на присъствието му в пленарната зала по време на дебатите по вота?
- Предполагам, че г-н Бойко Борисов отново няма да дойде. Това е негов стил на поведение. Той показва грубо, пренебрежително отношение към българския парламент. Възмутително е, че ръководството на Народното събрание допуска вече две години изпълнителната власт да мачка парламентаризма в България. Но при предстоящия вот очаквам в залата да присъства вътрешният министър Цветан Цветанов.

- Ще поиска ли Коалиция за България гласуването да бъде тайно?
- Не сме обсъждали това засега.

- Нека поговорим за предстоящите президентски избори. В БСП бяха издигнати десетки номинации като евентуални кандидати на партията в президентските избори. Какво е това – проява на демократизъм в партията или липса на ясно очертани лидери за поста на държавен глава?
- Издигането на много кандидати е проява на демократизъм. Уставът на партията, правилата и технологията за номиниране са такива. Така се процедира и при номинациите за кметове, за народни представители. А неизвестните ще отпаднат съвсем скоро. На 16 юли, на пленума на Националния съвет на БСП, ние ще излъчим кандидата си за президент.

- В последните дни някои медии сякаш гадаят по тази тема – пише се, че кандидатите са сведени до четирима или дори, че двойката ще е именно Ивайло Калфин - Евгения Живкова... Топло или студено?
- Нека не хвърлят боб. Явно гледат въпросника, който ГЕРБ разпространи, и вярват в паранормалните си способности.

- Този въпросник май се оказа разработен вън от България, поне според Димитър Гронев?
- Тезата, че този тип въпросници са известни отдавна, не оборва нашето твърдение, че ГЕРБ го прилагат за разправа с политическите си опоненти. Това е неприемливо по няколко причини. На първо място – политически. Абсолютно е неприемливо да използваш държавната машина за събиране на подобен тип информация с цел злепоставяне на политическия си опонент. На второ място е незаконно, нарушава се принципът за свобода на личността, правото на личен живот, тайната на личните данни. Има и трета страна – събирането на такава информация струва пари. В бюджета бяха отделени около 100 млн. лева за специални разузнавателни средства... Сигурно и други народни пари се харчат за събирането на необходимата на ГЕРБ информация. Мисля, че в условия на криза тези пари могат да бъдат насочени към социалната сфера и здравеопазването.

- Вероятно това, което казвате, съдържа и част от аргументите за предстоящия вот на недоверие?
- Да, така е. Имаме сериозни аргументи срещу министър Цветанов: злоупотреба със СРС (знаете, че броят им е нараснал три пъти през последната година, а ефективността от използването им е спаднала рязко) – очевидно се използват за други цели, например за разправа с политическите опоненти. Другият аргумент е отлагането на приемането на България в Шенген. Причините съвсем не са технически и са посочени в много сериозен анализ на вътрешните министри на Франция и Германия, където се казва, че корупцията и контрабандата са пречка за приемането на България в Шенген. Ние от левицата неведнъж сме казвали, че контрабандата придоби невероятно големи размери при управлението на ГЕРБ и от нея се губят около 2 милиарда приходи в бюджета. Това пречи на правителството да плати на бизнеса, да увеличи заплатите, да увеличи пенсиите, да плати на общинските болници и диспансери. Освен това тази контрабанда е заплаха за Европейския съюз, защото застрашава и бюджетите на други страни членки. И не на последно място, причина за вота е ширещата се полицейщина, полицейското насилие. Нахлуват в домовете на невинни хора, упражняват физическо насилие дори в присъствието на деца, погазват човешки права... Правителството се провали и в борбата с организираната престъпност независимо от показните акции и производството на екшън филми. Осъдителни присъди няма. И не защото съдът е калпав, а защото не са му предоставени годни доказателства.

- Министър Цветанов е на друго мнение...
- Да! Защото министър Цветанов води война със съдебната система. ГЕРБ отвори война между институциите и тя само задълбочава проблемите. Цветанов и Борисов са обявили война на съдебната система и виждаме до какво води това. Във всеки случай не подобрява оценките на Брюксел за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България.

- Споменахте за контрабандата, а тя като че ли е най-видима при цигарите. Нима твърдите, че правителството я покровителства?
- Твърдя, че правителството е първопричината за огромния ръст на контрабандата с цигари. И то със съзнателна политика в това отношение...

- Имате предвид рязкото увеличаване на акциза на тютюневите изделия?

- Точно така. Драстичното увеличаване на акциза на цигарите не беше искано от Европейския съюз. Нямаше пазарна логика за подобна стъпка. В началото мислех, че министър Дянков прави това от глупост, но вече съм убедена, че това е съзнателна стъпка. Не може контрабандата да достигне 40%, без да бъде покровителствана от най-високо държавно равнище.

- И последен въпрос: готова ли е БСП да управлява, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори?

- Да, готови сме да поемем тази отговорност! Правителството на ГЕРБ управлява лошо държавата. А с поетите ангажименти по пакта "Европлюс" и с приетата Национална програма за реформи до 2014 г. обрича за години напред българите на обедняване, недостъпно здравеопазване и некачествено образование.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване