04/05/11 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Няма изграден модел за интеграция на малцинствата

Положението, в което е намира ромското общество в България, е ясно и е повече от видимо, че процесът по интеграция не върви. Досега няма изграден модел, който да е приложим у нас и който да работи ефективно. До голяма степен програмите, които са предназначени за ромите, са усвоявани от една група българи. Те се възползват от тях и парите не отиват за социализирането на малцинствата. Според нас през последните една-две години се е създала една мафия около европейските проекти, която усвоява средствата и нищо не стига по предназначение. Естествено, има изход от тази ситуация и той е тези програми и фондове да бъдат на пряко подчинение на премиера. Това е доста сериозен процес, защото ромите представляват 15% от българското общество и ако не се създаде политика, която да бъде централизирана, ще продължава да има пробойни и дупки. Така мафията ще продължава да се възползва от тези средства, а проблемите на ромската общност да се задълбочават.
Що се отнася до интеграцията на децата, трябва да кажа, че това е един много сложен проблем. В последните години ние лансираме идеята за изнесеното обучение в предучилищна възраст. Според нас само така ще се преодолеят проблемите. В момента има един страх у ромските деца и неспособност на семействата да пращат децата си в училище. От една страна, те чисто финансово не могат да си го позволят и същевременно децата не се чувстват подготвени и не са социализирани в обстановката. Повечето от тях растат в гето, в една капсулирана общност и това ги прави по-различни. Заради това според нас изнесеното обучение в ромските махали под формата на чисто подготвителна част – учене на числа, букви и по-добро знание на български език, би помогнало за по-лесното им вписване в училищната обстановка. Това е един от пътищата, който ще премахне неразбирането на ромските семейства за образованието. Системата, която се прилага в момента на обвързването на социалните помощи с това, дали децата посещават училище, е неефективна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване