04/19/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Следваща спирка: фашизъм

Плакат на Бенито Мусолини

Без изобщо да извърта и да клинчи, Мусолини влиза във войната като дисциплиниран и образцов войник. Пак по това време той се свързва с революционния синдикализъм, който по същество е радикално левичарско движение, което има за цел да установи диктатура на пролетариата, като организира обществото в профсъюзи. През 1907 г. съмишлениците му решават, че Социалистическата партия е прекалено умерена, и късат с нея.

Пет години по-късно отново надигат глава и организират Италиански синдикален съюз. Той е нещо като координационен център за разпространяване на революционния социализъм сред масите и именно той става зародиш на бъдещето пролетарско правителство. То ще елиминира всички политически партии, включително и социалистическата.

Всъщност ИСС няма съществено влияние върху италианското общество и се споменава само във връзка с влизането на Италия във войната. Въпросът за войната е обсъждан от членската маса още преди провала на интервенционистките позиции. Най-непримиримите националисти напускат организацията, обявявайки, че ИСС се е превърнала в политически куриоз. Не е необходим пророк, за да сме наясно, че разколниците не спират да проповядват идеите си до освобождаването на Мусолини от военна служба – през 1917 г. той бива тежко ранен по време на учение в тила.

Оттук нататък Бенито става техният главен пропагандист и лидер, а Народът на Италия – неговият орган за изява. Изданието се превръща в рупор на малка и разнородна група от изгонени политици и разколници, обединени от общите идеи на крайния национализъм и социалната революция. Те приличат на разколниците от ИСС, които вече са обединени в Италиански работнически съюз (Unione Italiana di Lavoro), или на отцепниците от Социалистическата партия, които я напускат, за да се присъединят към Мусолини.

Очертава се нова политическа фракция, която извършва поредица безуспешни опити да се структурира до деня 23 март 1919 г., когато възникват Италианските фашистки групи за борба. Своеобразното наименование „фашисти“ e намек за работническите и селските съюзи, които от XIX в. прерастват в едноименни организации, предявяващи социални искания от най-различно естество. От друга страна, това наименование напомня и за снопа пръчки, които са носили в знак на нерушим съюз ликторите в Древния Рим.

Първоначално програмата на Италианските фашистки групи за борба представлява яростен национализъм, който предявява искания за минимална работна заплата, 8-часов работен ден, избирателни права за жените, участие на работниците в ръководството на индустрията, пенсиониране на 55 години, национализация на оръжейните заводи и фабриките за боеприпаси, конфискация на имотите на религиозните конгрегации и отмяна на рентите на духовенството.

Това е наистина смела за времето си програма, но помрачена от изненадващата позиция на Италианските фашистки групи за борба, които защитават порочното перманентно насилие, и от явната националистическа истерия, възникнали след Първата световна война, както и от последствията й сред представителите на това политическо течение.
Мусолини се стреми към нещо съвсем ново, т.е. търси антипартия, и смята, че я е намерил сред фашистите. Той обявява, че това е ориентирана към масите организация, която трябва да бъде силна и пряма и чиито изразни средства ще бъдат юмрукът и словото. Фашистите не се колебаят да се изправят срещу противника си, като прибягват решително до политическото насилие в естетиката, сценографията, лозунгите и речите, и много се гордеят с това.

Те искат да скъсат с всичко старо: с буржоазния парламентаризъм и с разединяващия марксизъм; с пацифизма, с добрите намерения и с лицемерието на доброто образование. Възхваляват войната като изкупление и цяр за всичко. Искат да подпалят света от всички страни, за да възникне от пепелищата му нова ера, в която националното величие, социалната справедливост и липсата на скрупули ще се превърнат в единствената пътеводна звезда.

Подобни намерения и планове ...

Публикувана на 04/19/11 21:30 http://e-vestnik.bg/11567/sledvashta-spirka-fashizam/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване