04/27/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Защо процъфтява Сингапур

През 50-те години на 20-и век Bank of China можеше да си позволи да използва архитектурни проекти отпреди 20 години за своята централа в Сингапур, разположена близо до централната пощенска станция. От сградите до магазините, нещата се движеха бавно в града държава. Днес живописната централа на Bank of China изпъква на фона на останалите постройки, защото малко други неща в Сингапур са останали същите.

Една от промените е физическа. Citigroup премести своята централа от същия район, където се намират офисите на Bank of China, първо в Shenton Way, който сега е финансов център, а след това в друга зона, известна като Suntec City. Американската финансова компания скоро ще стане съседка на Standard Chartered на трето място - Marina Bay - върху земя, отвоювана от морето. Четвърти център за редови служители ще отвори врати близо до (нека до го кажем отличното) летище. В район, близо до Chinatown, известен някога със своите публични домове и стари магазини сега подслоняват инвестиционни фирми, адвокати и тъй нататък.

Може би най-доброто мерило за промяната е заетостта. През 1970 г. Citigroup е успяла да качи всеки втори служители на лодка за рекламна снимка. Директорът на сингапурския филиал на компанията Майкъл Зинк пази копие от рекламата близо до своето бюро, от което ръководи 9400-те в наши дни членове на персонала.
Мащабът на промяната е достатъчен, за да изстреля Сингапур на една от челните позиции сред световните финансови центрове.

Докато други такива, като Лондон и Швейцария, обсъждат дали да окажат гостоприемство на банкерите или пък да ги наказват, градът държава откри свое собствено специално държавно училище за обучаване на частни банкери и даде под наем на UBS за същите цели голяма представителна къща, използвана някога от британските въоръжени сили. Credit Suisse има подобни планове. Гладът за способни хора е неутолим. Над 2800 финансови институции са регистрирани в Сингапурския валутен орган за една или друга дейност. Списъкът включва както големи имена, така и огромен брой по-малки фирми.

Една ясна тенденция при възхода на Сингапур е неговата способност да извлича последователно предимство от разместванията на пластовете в света на финансите, като се започне от 1971 година, когато Съединените щати “отвързаха” долара от златото. Сингапур улови бързо тази възможност, за да създаде регионален център за обмен на валута, обяснява Джерард Ли, главен изпълнителен директор на Lion Global Investors и бивш изпълнителен директор в GIC, суверенния фонд на града държава. Днес нещата не са се променили: Сингапур се готви да вземе под контрол част от чуждестранната търговия с юани, в момент, когато националната валута на Китай започва да става международна.

Процъфтяват помощни дейности като търговията с дериватите. Една от големите банки твърди, че над половината от законната търговия с деривати от суровини минава през Сингапур. Според Barclays Capital обемът на търгуваните продукти, свързани с обмен на валута, е скочил 29 пъти от 2005 година само на пазара на дребно.

Сингапур предвиди и последиците от предаването на Хонконг от Великобритания на Китай през 1997 година. В началото на 90-те години на 20-и век средата в града държава бе толкова враждебна към фирмите за управляване на активи, че те се брояха едва на пръсти. Това се промени. Откриването на фирма в Сингапур стана по-лесно и, казва един частен банкер, правилата бяха организирани по такъв начин, че да бъдат избегнати скъпо струващи условия, по-специално да не бъде въвеждан данък върху трансакциите. Когато предаването на контрола върху Хонконг наближи, голям брой клиенти регистрираха активи в Сингапур. В момента в града държава са вложени повече институционни активи, отколкото в китайския административен район.

За да задържи тези активи, Сингапур създаде правна рамка, позволяваща доверителни сметки, която някога запазена територия на Джърси и ...

Публикувана на 04/27/11 21:25 http://e-vestnik.bg/11632/zashto-protsaftyava-singapur/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване