05/16/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Магистралният път към рая

Едвин Сугарев

“Раздавам се от сутрин до вечер, създал съм много добър екип, работят безупречно, старят се, не е имало по-добър досега такъв.” (Бойко Борисов пред предаването “На четири очи” в Нова телевизия).

Звучи не само инфантилно, но и мелодраматично – като изповед в турски сериал. Най-парадоксалното е, че тази реплика е вярна: българският премиер се отдава с такава страст на народната любов, че още малко и ще се разтопи в нея като бучка захар в чаша чай.

Търчи от сутрин до вечер – без отдих. Подир топката или по рязане на ленти. Джобовете му били пълни с парчета от тях. Очите ни пък са пълни с вездесъщото му рязане, щедро изливано от целокупните медии. Тази медийна концентрация не позволява да се запитаме кога всъщност работи българският премиер, след като очевидно посвещава огромната част от времето си в подобни парадно-безсмислени деятелности.

Рязането на ленти се превръща в символ – на успеха, разбира се. Щом нещо се открива, значи нещо е направено. Щом нещо е направено, значи Бойко Борисов се е раздал. Дал ни е да вкусим символично от щедрото му същество: като нафора.

Големият проблем е, че ритуалът е изместил същността. Защото няма никакво значение какво се открива, нито пък каква е неговата цена (която плаща не Бойко Борисов, а ние, данъкоплатците), нито пък доколко ще ни служи то. Може да е магистрала – този сюблимен за неговата управленска философия обект; може да е скромно обновено читалище в село Долно Нанагорнище – все едно е. Дундамата, табиетите и мурафетите са си все тия, думите на едро – също.

Нека все пак вземем за пример най-сакралното – магистралите. Преди време Бойко Борисов откри някаква околовръстна дъга – с едри лафове и заклинания по адрес на негодната тройна коалиция, дето завещала на софиянци тоя батак. “Южната дъга на Околовръстния път без мен нямаше да я има“ – похвали се тогава той. Броени месеци по-сетне видяхме същата тази дъга като плавателен канал, по който един находчив софиянец се спусна с кану-каяк.

Тези дни пък го видяхме, видимо развълнуван и едва ли не просълзен, да открива магистрала “Люлин”. Развълнуван, защото за пръв пък откривал “цяла магистрала” – както ни призна самият той.

Несъмнено важен и полезен проект, тази магистрала постепенно се превърна в нещо като идеологически тотем: българският министър-председател ходеше по недостроените й платна като правоверен мюсюлманин около черния камък в Мека. Караше се на проектанти и строители, заплашваше, обещаваше, поставяше срокове за откриването и като те отминеха – поставяше нови.

И ей го днес – с целия му магистрален блясък – вече на същинското, несъмненото откриване на магистралата, медийно смляна до нещо като неръкотворен паметник на неговите дела. Подходящ случай за нова мантра относно светлото бъдеще на отечеството ни – и ето ви я и нея наяве, по специфичния фамилиарен начин. Додето си летял от Видин с хеликоптера заедно с Дирк Анер – генерален директор на ГД “Регионална политика” в ЕК, Бойко Борисов използвал наличието на последния на ползу роду, та разгеле го попитал какво е направила Германия, за да тръгне нагоре. И получил верния отговор: магистрали. И ей ви я на сега, магистралата: първата цяла. Радуйте се и веселете се.

Утре може би ще лети с друг важен човек в друг хеликоптер, да открива четвъртата първа копка на друг важен обект, гьола Белене. И ще попита този друг важен човек с прямотата на чернопоясник: а какво е направила Русия, за да тръгне нагоре. И ще получи правилния отговор: атомни централи.

По този начин както редовия инфраструктурен проект на люлинската магистрала, така и абсурдната индустриална мегаломания на АЕЦ “Белене”, играеща ролята на параван за крупни корупционни мераци и планомерно отглеждане ...

Публикувана на 05/16/11 21:50 http://e-vestnik.bg/11777/magistralniyat-pat-kam-raya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване