05/19/11 16:45
(http://www.klassa.bg/)

Барак Обама обещава милиарди на Египет и Тунис

Американският президент Барак Обама се очакваше по-късно вчера във важна реч да обяви, че САЩ и Западът ще налеят милиарди долари в Близкия изток в подкрепа на Египет, Тунис и другите страни, приели демокрацията, съобщи „Гардиън“.
САЩ са готови да освободят Египет от задължения от до 1 млрд. долара, което може да осигури средства за инвестиции, както и да заемат или гарантират на Кайро още до 1 млрд. долара. Световната банка, Международният валутен фонд и други институции се очаква да предоставят допълнително между 2 и 3 млрд. долара. Тази схема, първоначално насочена към Египет и Тунис, ще служи като стимул за останалите страни, обхванати от движението на Арабската пролет, да приемат демокрацията, обясниха официални източници. Според Белия дом планът за подпомагане на арабските страни е с мащабите на помощта за бившите комунистически държави след падането на Берлинската стена. Обама се очаква да поиска помощ и от лидерите на страните от Г-8 по време на срещата на върха другата седмица. Във вторник Обама обеща няколкостотин милиона долара помощи на йорданския крал Абдула Втори, въпреки че тази страна не е сред първите в демократичното движение, коментира вестникът.
Това е най-важната реч на Обама за Близкия изток след тази в Кайро през 2009 г., в която американският президент призова за ново начало в отношенията между САЩ и мюсюлманския свят. Тя идва на фона на критиките, че Вашингтон реагира твърде бавно с помощта за бунтовете, както и че прилага противоречиви подходи за различните държави, коментира изданието. Освен на Арабската пролет Обама се очакваше да изрази надежда за постигане на израелско-палестинско мирно споразумение, както и да отдели достатъчно време за критики срещу страни като Иран и Сирия. Американското министерство на финансите обяви в сряда санкции срещу Сирия, които за първи път бяха насочени срещу президента Башар Асад заради бруталното потушаване на продемократичните протести. Шестима други сирийски официални представители бяха добавени към списъка със санкциите. Това стана, след като ЕС във вторник наложи нови санкции срещу Сирия, които обаче не включваха Асад, припомня „Гардиън“.


„Оупън Юръп“: ЕС финансира диктатори

Неправителствената организация "Оупън Юръп" обвини ЕС в пръскане на милиарди евро за проекти, които така и не успяха да подпомогнат демократичните процеси в страните от Северна Африка и Близкия изток, съобщи „Дойче веле“. В периода 1995-2013 г. ЕС е предвидил над 13 милиарда евро за тези страни, показва докладът на организацията. По думите на Петър Клеп от „Оупън Юръп“ потоците от пари в брой са се влели в режими, които самата ЕК нарича корумпирани, въпреки това система за проверка и баланси изобщо не е била изготвена.
Пример за противоречивата политика на ЕС е взетото през 2004 г. решение на Египет да бъдат отпуснати от 100 до 150 млн. евро, при условие че Кайро продължи икономическите и демократичните реформи. Въпреки че Египет не спази изискването, ЕС не спря да изплаща помощите. Над една трета от средствата на ЕС са отишли директно в държавните хазни под формата на т.нар. бюджетна подкрепа. През 2009 г. Египет и Тунис са получили общо 169 млн. евро, което представлява около 80% от общото финансиране на ЕС за тези страни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване