05/27/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес климатът в промишлеността отново се влошава

Бизнес климатът в промишлеността отново се влошава през май, сочат данни на НСИ. Статистиката отчита, че през петия месец на годината мениджърите са намалили оценката си за сектора с 2,4 пункта спрямо април. Припомняме, че през април компаниите повишиха очакванията си с 4,1 пункта спрямо март.
Анкетата отчита още намаление на осигуреността на производството с поръчки от чужбина през май, което е съпроводено с намалени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като отрицателното въздействие на несигурната среда е над обичайното за този фактор с 18,7 пункта. Въпреки това нагласите на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша се обръщат отново в посока на увеличение през следващите три месеца.
Като цяло общият показател на бизнес климата през май запазва нивото си от предходния месец. През април показателят се повиши спрямо март с 2,4 пункта.
Според данните компаниите в строителния сектор увеличават очакванията си, като показателят отчита ръст от 3,7 пункта. Има подобрение и по отношение на строителната активност, като свиването на дейността се забавя, а очакванията за следващите три месеца остават оптимистични. Въпреки това несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла, както и недостатъчното търсене. По отношение на цените в сектора през следващите три месеца не се очаква увеличение.
При търговията на дребно показателят запазва равнището си от април. Според търговците обемът на продажбите продължава да намалява през последните месеци, но очакванията са позитивни. Според мениджърите продажните цени ще запазят стойността си през следващото тримесечие. Както търговията, така и бизнес климатът в сектора на услугите запазва нивото си от април. През първите три месеца заетите в сектора са се увеличили, а прогнозите за персонала за следващите три са в същата посока. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша, чието негативно влияние слабо намалява в сравнение с предходния месец, категорични са от НСИ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване