06/04/11 08:14
(http://e-vestnik.bg/)

До загадъчното плато Наска + фотогалерия

Снимки: Николай Генов

Пътуването ни от Куско до прочутото плато Наска с тайнствените линии траеше 15 часа. Непрекъснати завои. Много от тях – почти на 360 градуса. През това време няколко пъти ту слизахме под 2000 м, ту отново се изкачвахме до около 4500. Автобусът ни лашкаше в различни посоки безспир, затова си изработихме специален седеж с крака, запънати в противоположни краища, за да не се окажем под седалките. Алпинистите го наричат „на камина”. За сън не можеше да става и дума.

През цялото време бяхме зашеметени като по време на религиозна процесия с много кока. И слава Богу! Защото това пътуване ни предложи емоции, каквито не бяхме преживявали от пътуванията си в Непал. Разминавания „на косъм” и с маневри, при които нашият автобус заставаше с половин гума висяща над бездната. Седяхме откъм пропастта, което ни поставяше в „привилегированото” положение да гледаме околността като от самолет. Всъщност напредвахме през камениста пустиня, каквито има в изобилие в Иран и Афганистан. Когато най-накрая возилото спря и ни изхвърли с раниците на прашно шосе пред насмешливите погледи на няколко зяпачи, вече не знаехме на кой свят сме. Е, досетихме се, че трябва да сме вече в Наска.

Това селище с население малко над 57 000 души е напълно лишено от всякакъв чар. Не може да се нарече дори екзотично, макар че е разположено в оазис сред пустинното плато. Сигурно днес щеше да е погълнато напълно от праха и немотията, ако не бяха загадъчните линии – причината и ние да се домъкнем тук.

Снимки: Николай Генов

Благодарение на тях то преживява един удивителен възход, на който се дължат множество хотели и малкото летище, чиито самолетчета ежедневно издигат във въздуха такива като нас, за да видят една от големите загадки на нашия сват. За половинчасов полет всеки любопитен плаща около 100 щатски долара, без каквато е да е гаранция, че когато лети, времето ще е ясно и пустинната мараня няма да е скрила линиите.

На няколко места в света от въздуха могат да се видят огромни рисунки по земята, които се наричат геоглифи и досега остават с неизяснен произход, автори, предназначение и възраст. В Европа ги има единствено на едно място в Северна Англия, където по склоновете на планина е издълбана зооморфна рисунка, оприличавана на куче. Безспорното световното първенство в този бранш се пада на геоглифите в Наска, които са най-популярните.

На 400 км югоизточно от столицата на Перу, в една доста изолирана част от пустинята през 20-те години на миналия век, когато в тези райони проникнали първите самолети, летците забелязали по земята голямо количество огромни, впечатляващи тайнствени фигури. Това разбудило първо любопитството на местните хора, а откритието става известно на света, благодарение на краеведа Торибио Ксеспе през 1939 г.

Никой и до днес не е успял да обясни точно и приемливо кой е издълбал тези фигури и какво е тяхното предназначение. Подобни изображения са известни на учените в Египет, Малта, Калифорния, Чили и Боливия, но те са направо джуджета в сравнение с перуанските, които поразяват освен с огромните си размери и със своето разнообразие.

Загадъчните фигури в Наска се простират на площ от 520 кв. км. Броят им надхвърля 300 000. Най-общо ги делят на 2 вида – биоморфни и геоглифи. Биоморфните са около 70 изображения на животни и растения и се намират само в една определена зона.

„Паякът” е дълъг 46 м, „Колибрито” – 96 м, „Маймуната” – 110 м, „Убиецът кит” – 63 м, „Папагалът” – 200 м, „Кондорът” – 136 м, „Алкатрасът” – 300 м. Т. нар.”Астронавт”, дълъг 32 м,  беше открит ...

Публикувана на 06/04/11 08:14 http://e-vestnik.bg/11908/do-zagadachnoto-plato-naska-fotogaleriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване