06/10/11 21:48
(http://e-vestnik.bg/)

Политическа шизофрения или Медведев критикува системата

в. Независимая газета

Дмитрий Медведев изучава популярно издание за правата на руските граждани. Снимка: официален сайт

Президентът Дмитрий Медведев се изказа тези дни доста критично за управленската система в Русия. Експерти отбелязват голямото значение на тази оценка за вертикалата на властта - оценка, идваща от държавния глава. Някои събеседници на вестника са убедени, че изявлението на Медведев го задължава в много отношения, но на първо място да разработи собствена президентска програма.

В дискусия за проблемите на руския език Медведев изрече с горчивина: “В Русия често пъти, ако нещо не се координира от президента, то не се координира от никого. Това обаче е лошо, това означава, че имаме абсолютно остаряла, недодялана система за управление, която е необходимо да променим. Тъй като, щом всички сигнали трябва да идват само от Кремъл, това показва, че системата сама по себе си е нежизнеспособна и трябва да се настрои”.

Ораторът тутакси премина към друга “политически важна тема, значима за цялата страна” - за езика като геном на нацията, но това не можа да лиши от съдържание думите за негодната управленска система. Ето как тълкува това понятие (рускоезичната - б. р.) Википедия: системата за управление представлява “систематизирана съвкупност от средства за влияние върху контролиран обект с цел обектът да постига определени цели. Обект на управленската система може да са както технически обекти, така и хора. Обектът на управленската система може да се състои от други обекти, евентуално с постоянна структура от взаимовръзки. Системите за управление, включващи хора като обекти за управление, често са наричани системи за мениджмънт”.

С други думи, президентът смята за провал дейността на висшия мениджмънт в Русия. А след като понятието управленска система включва “други обекти, с постоянна система от връзки”, той всъщност вдига ръка срещу целия руски мениджмънт, чак до губернаторите и кметовете - институция, която все повече се бюрократизира.

Същевременно решенията на властта постоянно дават дефекти и това пречи да се решават насъщните проблеми на хората. Центърът за проучвания “Левада” нарежда на първите места сред тях въпросите, произтичащи от инфлацията, високите тарифи, скъпоструващото образование, скъпата медицина. Следват проблеми, свързани с растящата престъпност и личната незащитеност на гражданите.

Шефът на центъра Лев Гудков е убеден, че днешното печално положение с управленската система в Русия е “резултат от цялата предишна политика за централизация на властта и изчезването на реалното разделение на властите. Системата, залегнала в конституцията, се е разтопила в практическата политика. Което означава, че контрол върху бюрокрацията липсва. Последната започва да работи за себе си”.

Щом контролът идва само от една точка, чиновниците лесно го обезсилват, отбелязва експертът. “Тъкмо това очевидно е имал предвид президентът. Бюрократите от всички нива гледат само как да запазят позициите си. И ако няма система за отговорност, те нямат и интерес да подават нагоре вярна информация. Защо да го правят? За да накажат тях самите или да ги накарат на работа, та да отстранят пропуските?”, обяснява той.

Данни за проблемите не се изпращат централизирано нагоре, което води до системни грешки при опит да бъдат решени, смята събеседникът на “Независимая газета”. “В условията на демокрация, естествено, щяхме да научаваме за проблемите от медиите, от изказвания по митинги, от изявления на политическите партии. У нас обаче липсват такива механизми за саморегулиране на обществото”, изтъква той.

Колкото до политическата информация за положението в Русия, нещата са направо катастрофални, твърди шефът на фондация “Ефективна политика” Глеб Павловски. “И въпросът не е, че някой съзнателно мами другия. Днес върху страната се излива гърмяща смес от пропаганда за инвеститорите, подмилкване пред народа и критични намеци от президента. Всичко това образува опасен коктейл”, забелязва той. Президентът казва прости неща - “че системата е нежизнеспособна, значи трябва да се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване