06/15/11 11:37
(http://www.klassa.bg/)

Вечната приказка на любовта

18 Юни, ТР "Сфумато" – София,19.00 ч. 
ТР "Сфумато"
Допълнителна информация
Фондация „Етюд” и Пърформанс Лаб София
СЛАВЕЯТ И РОЗАТА
Спектакъл на Ани Колиер и Елена Панайотова

„Романтизмът се състои не в избора на темата, нито в посочвоне на истината, а в начина на чувстване.”

Шарл Бодлер

„Славеят и розата” по Оскар Уайлд е 50-минутен танцов театър в соло изпълнение на Ани Колиер под режисурата на Елена Панайотова и по музика на Брамс, Бил Монро, Арво Парт, Стив Райх и Римски-Корсаков. Романтична „движенческа поема” за една история за несподелена любов, която разтваря пространство за въображението.

“Славят и розата” е разказ за крушението на едно сърце. Един млад студент е влюбен, но неговата любима отказва да танцува с него, докато той не й донесе една червена роза. Славеят чува плачът на студента и решава да се жертва в името на любовта, и така от неговата последна песен се ражда най-прекрасната червена роза. Но тази саможертва не е достатъчна, за да спаси любовта.

Спектакълът изследва малките човешки жестове, движение и звуци, които събуждат непресъхващия копнеж по романтика, любов и красота. Времето на романтизмът може да е отминало, но образите на това изчезнало време оживяват на сцената: мечтателят, копнеещ за любов; читателят, копнеещ за знание; танцуващата балерина, копнееща за красота. 




 Първата премиера на спектакъла се е състояла на този януари в Театър Хиподрум, Гейнзвил, Флорида, САЩ. Елена Панайотова е сред най-провокативните млади български театралени режисьори. Завършва режисура и актьорско майсторство в първи випуск на Театрален департамент към НБУ през 1995 г. Дебютира с постановката "Въведение в тяхната картина" от Маргарит Минков в Драматичен Театър — Кюстендил.  Работи като програмен директор в Театрален департамент към НБУ като и е асоцииран преподавател в същия, а от 1999 г. е редовен преподавател по театър в Университет за Изкуства в Утрехт, Холандия. През 1998 г. специализира шест месеца Европейска култура и история в Университета в Амстердам, Холандия.През 2005 г. за спектакъла "Домът на Бернарда Алба" получава наградата на INFANT фестивал в Нови Сад за “най-оригинално изследване в сегментите на театралния език”.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване