06/15/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

НАТО е изправена пред криза на идентичността

Асошиейтед прес

Създадена като защитен вал срещу съветската експанзия, НАТО се изправя пред криза на идентичността, като нейните членове се карат за това доколко непопулярната мисия в Афганистан и новата въздушна кампания на алианса в Либия са съизмерими с техните национални интереси (или не са), докато бюджетите на страните са под натиск.

В необичайно пряма прощална реч в петък оттеглящият се министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс призова атлантическите съюзници на САЩ да плащат и да правят повече, за да се преодолеят военните проблеми на алианса, като повдигна въпроса: Каква е Организацията на Северноатлантическия договор днес и каква трябва да бъде?

През следващите няколко месеца съюзниците трябва да се вгледат в себе си, след като Осама бин Ладен е мъртъв, хазните на много европейски страни са изстискани от висок дълг и слаб икономически растеж, предстои да започне американското изтегляне от Афганистан, а и да си отговорят на трудния въпрос колко дълго може да трае въздушната кампания над Либия. В алианса има вътрешна борба между различни възгледи за това дали НАТО трябва да бъде инструмент за “твърди” бойни мисии - общо взето, това е възгледът на САЩ, - или предпочитаните в част от Европа “меки” мисии - “хуманитарни, за развитие, мироопазващи и преговорни задачи”, както се изрази Гейтс.

Още от падането на Берлинската стена основанията за съществуване на НАТО бяха поставени под въпрос. Сега на фона на две големи военни кампании в Афганистан и Либия съмненията относно бъдещето на алианса отново се засилват. Гейтс подчерта реалната възможност НАТО да се лиши от колективната си бойна ефективност и призова членовете да потърсят нови начини за повишаването на бойния си потенциал.

Наблюдателят в НАТО Майкъл Кларк, директор на британския институт “Роял юнайтед сървисис” казва, че САЩ все още се нуждаят от НАТО като политически канал към Европа, но признава, че във военно отношение съюзът изпитва трудности. “Несъмнено във военно отношение НАТО е достигнала нещо като кръстопът и от известно време е на този кръстопът”, казва той. Гейтс, продължава Кларк, изрази публично нещо, което отдавна се говори в частни разговори: “че потенциалът на НАТО рискува да падне под прага, до който тя може да бъде ефективна”.

Основана през 1949 г., НАТО целеше да се противопостави на червената заплаха от Сталиновия Съветски съюз. След като тази заплаха отдавна изчезна, Гейтс и други казват, че някои от 28-те страни членки - всичките от Европа с изключение на САЩ и Канада - си остават удобно под чадъра на Вашингтон в областта на сигурността.

Гейтс каза, че делът на САЩ във военните разходи на НАТО сега е над 75 на сто и че само четири членки - Великобритания, Франция, Гърция и Албания - харчат за отбрана над договорените 2 процента от икономическия си продукт. Бившият експерт по съветология едва ли не тропна с обувката си по масата на срещата на НАТО в петък в Брюксел, заявявайки, че бъдещето изглежда “мъгляво, ако не и мрачно” заради скъперничеството на Европа и неохотата й да воюва. Докато военните разходи на САЩ растяха - особено по времето на Джордж У. Буш - делът им във военните разходи на НАТО набъбваше. Гейтс се позова на изчисления, според които за периода от 2001 г. разходите за отбрана на Европа са спаднали с 15 процента.

Според Ян Оберг, директор на фондацията “Транснешънъл” - мозъчен тръст в Швеция, - напрежението произтича от самите САЩ, а именно от това, че те харчат прекалено много за отбрана или около 45 на сто от всичките 1,7 трилиона долара годишно в света годишно. “Ако министърът на отбраната на тази страна каже на останалите съюзници, че те плащат прекалено малко, обективната истина ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване