06/18/11 19:37
(http://radiomilena.com/)

ІV театрален фестивал „Сцена край морето” -Поморие 2011 е открит

Театърът е прекрасна игра. Той е онзи храм на сценичното изкуство и на душевната красота, от който се чуват възгласи за чистата човешка любов и правда. В минути на радост и горчивина , в театралните спектакли можем да намерим това, което ни е нужно-наслада или духовна сила, забавление или размисъл. С провеждането на Детския театрален фестивал „Сцена край морето” на сцената на  НЧ „Светлина-1939” – Поморие за четвърта поредна година се доказва, че театърът е важен и значим за всяко време и най-вече за времето, в което живеем-трудно, кризисно, време за оцеляване, но и време в което се нуждаем от духовни ценности и значими културни събития. В България  има много млади хора, които се занимават с театър. Независимо дали играят с кукли, маски или на живо, те правят това, за да се забавляват. Провеждането на фестивала в Поморие  има за цел с помощта на  театралното изкуство да се изграждат нравствени ценности, да се възпитава любов и театрална култура, да се откриват млади таланти  и да се подаряват незабравими празници на театралната публика.


ІV-ият Детско –юношески театрален фестивал „Сцена край морето”-Поморие 2011 дава възможност за изява на 22 спектакъла от различни краища на страната – Банско, Варна, Пазарджик, Полски Тръмбеш, Бургас, Хасково,Радомир, Габрово, София, Айтос, Сливен, Шумен и Поморие. Всички спектакли от фестивалната програма  ще се гледат и коментират от Пейо Пантелеев, един от най-прекрасните български  поети и режисьори в България.
Като домакин  ДТС ”Светулка” ще представи спектакъла „Вълкът и седемте козлета”, но извън конкурсната програма.
Журналистката Марияна Симеонова от Българско Национално Радио  ще отразява театралния фестивал в Поморие в специализирано предаване за детски и младежки театър.

Официални гости на откриването на театралния  фестивал „Сцена край морето”-2011 бяха кметът на община Поморие инж.Петър Златанов, директорът на Дирекция „Образование, култура и вероизповедание” Живко Иванов, представители на НЧ”Просвета”-Поморие. В приветствието си,  кметът Петър Златанов подчерта: ”Гордеем се с тази инициатива, още повече,  че се утвърждава по най-добрия начин- 22 спектакъла от 13 града, което доказва, че духовното се възпитава от ранна детска възраст. Пожелавам на всичи успешно представяне пред поморийска публика”

Иво Русков- актьор от ДТС „Светулка” запали театралния огън. Възпитаници на детската музикална школа към читалището от класа на Елена Илиева поздравиха гостите с две песни. С концерт  на църковни песнопения на  участници от Осмия международен фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть”   бе благославено  провеждането на Детско-юнощеския театрален фестивал.

Секретарката на НЧ”Светлина-1939” Донка Китанова  се обърна към всички присъстващи с думите: ”Отнесете чудесни спомени за нашия град, които да ви върнат отново на морския бряг на петото издание на „Сцена край морето” . Тя  завърши с думите: „И на слънце, и в дъжд, и с вятър-нека гледаме- театър от 18 до 24 юни 2011”.
Така на лятната сцена бе открит фестивалът. В  18,30 звуча   индивидуалното изпъленние на Елена Калайджиева, получила  специалната награда  на НЧ ”Светлина-1939” гр. Поморие, от журито на  фестивала „Зевзек-2011 г.” гр. Каспичан.

 

 

Веднага след това зрителите имаха възможност да гледат авторскя куклено-драматичен спектакъл, с художествен  ръководител Даниела Стойчева „Чие е това царство” по Ст. Л. Костов на детския театър „Арти” при Тракийско дпужество гр.Варна.


След него поморийската публика се наслади на  „The стената 3/4” по Шекспир  на Младежки театър „Приятели” гр.Пазарджик , с худ. ръководител Александър Братоев.

Фестивалът се провежда за четвърта поредна година, под патронажа на Кмета на Община Поморие – инж. Петър Златанов и се финансира от общинския бюджет.

Канят се децата на Поморие, техните родители, близки и приятели, както и гостите на  града, да посещават представленията. Входът е свободен. Фестивалът е от 18 до 24 юни  в НЧ „Светлина-1939” гр.Поморие

 

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/18/11 19:37 http://radiomilena.com/news/?p=13131
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване