06/24/11 17:47
(http://radiomilena.com/)

ІV-ият Детско–юношески театрален фестивал в Поморие приключи

„Театърът трябва да забавлява, да забавлява и да забавлява…” e мисъл на  великия Бертолд Брехт.  Поморие се забавлява в дните от 18 до 24 юни 2011. Сцената на читалище „Светлина-1939” се изпълни с една невероятна творческа атмосфера, стана място за среща на талантливи, млади актьори от цялата страна. Водени от любовта към сценичното изкуство и от желанието на младите актьори да се забавляват, да изявят себе си и да се радват на силните аплодисменти на публиката, Община Поморие и НЧ„Светлина-1939” проведоха с много любов и ентсусиазъм фестивала „Сцена край морето”. В програмата на четвъртото му издание се представиха 22 спектакъла от 13 градове на страната. Те отведоха театралната публика в приказния свят, срещаха с образци на българската и световна класика в литературата за деца и възрастни. Участваха във весели сценки, разказваха страховити истории, смяха се до сълзи и плакаха през смях.  Всичко това направиха с вълшебството на доброто. Като домакин  ДТС ”Светулка” представи извън конкурсната програма „Вълкът и седемте козлета.

Всички спектакли от фестивалната програма бяха гледани и  коментирани от Пейо Пантелеев, поет и режисьор. Първа награда за мюзикъл заслужено спечели „Как се лекува лъвски страх” /Пътешествие в джунглата/ по Мая Дългъчева  на ЦДГ „Веселушко” , музика М. Шоселова, худ. ръководители Даниела Чапарова и Кина Петрова, музикален ръководител Рада Джафарова.
Журналистката Марияна Симеонова от Българско Национално Радио  получи от домакините специален благодарствен адрес за отразяването на  театралния фестивал в Поморие в специализирано предаване за детски и младежки театър.
При закриването на фестивала  Донка Китанова  благодари на всички- участници, организатори и публика за създадените незабравими празници на театралното изкуство  и пожела всички да останат верни на изкушението театър през целия си жиетнйски път. ” Идеите са прекрасно нещо и се осъществяват от хора, от личности, от професионалисти, от екип, който знае, че може, който  вярва в това,  което прави. Те са сред нас и аз държа да благодаря пред всички, като се надявам да продължим заедно, гледайки в една посока за бъдещото развитие на този прекрасен театрален форум“, каза г-жа Китанова.


Пейо Пантелеев изрази впечатленията си от конкурсната програма, обяви победителите и раздаде наградите.
Със словашки фолклорен концерт  бе закрит куклено-театралният фестивал за деца „Сцена край морето” в Поморие

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/24/11 17:47 http://radiomilena.com/news/?p=13318
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване