07/06/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

ПРО препъва отношенията между Русия и НАТО

в. Комерсант

В понеделник в Сочи се състоя заседание на Съвета Русия-НАТО, чиито участници бяха приети от президента Дмитрий Медведев. След заседанието стана ясно, че по най-болния въпрос за Москва - европейската система за противоракетна отбрана (ПРО) - страните на се бяха придвижили с нито една стъпка. В НАТО не виждат необходимост от юридически гаранции, че системата не е насочена срещу Руската федерация, а в Москва са убедени, че при такъв подход не може да бъда избегната нова надпревара във въоръжаването. А само преди месец Русия и Западът са били на крачка от договарянето на гаранциите.

На участниците в заседанието на съвета в Сочи бе оказан топъл и даже разгорещяващ прием. На неделния обяд в чест на гостите от Брюксел водка пийна даже трезвеникът Андерс Фог Расмусен (генералният секретар на НАТО), но както стана ясно вчера, това не се отрази на работата. Главната обсъждана тема на срещата на натовците с външния министър Сергей Лавров и с президента Медведев беше въпросът за създаването на европейската система за ПРО. Отначало тонът на официалните изказвания бе напълно безобиден, а на места декларациите даже звучаха оптимистично.

“Поехме курс за създаването на пространство на стабилност. Имаме възможност да подкрепим стремежа към истинско стратегическо партньорство”, съобщи Сергей Лавров. “Имаме примери за взаимодействие: в борбата с тероризма, пиратството, сътрудничим си в Афганистан. Но имаме и проблеми, в частност проблемът с ПРО. Диалогът не върви така лесно, както мнозина се надяваха след Лисабон, но той продължава”, заключи Лавров, като имаше предви срещата на върха Русия-НАТО в португалската столица през ноември 2010 г.

А от думите на Андерс Фог Расмусен излизаше, че за НАТО проблемът с ПРО изобщо не съществува. Генералният секретар говореше, че Руската федерация и алиансът се сблъскват с един и същи заплахи: нарастващата опасност от ракетно нападение от страни, които разполагат или се стремят да се сдобият с ракети. Броят на тези държави, по думите на Расмусен, вече надхвърля тридесет, затова Москва и Западът нямат друг изход освен да си сътрудничат.

“Потвърдихме съгласието си за сътрудничество по ПРО и направихме това в духа на откровен диалог, който водим постоянно”, съобщи Расмусен. “Ние няма да създадем съвместната система за ПРО за едно денонощие или за няколко месеца. Но ще задълбочаваме сътрудничеството, защото на много неща гледаме по един и същ начин.”

Тези заявления създаваха впечатлението, че въпросът за ПРО е близък до решението си. Още повече, че генералният секрета на алианса даже назова времето и мястото, когато това може да стане. “Надявам се, че че ще се срещнем след по-малко от година на срещата на върха на НАТО в Чикаго и ще може да се договорим за решение в сферата на ПРО, което ще гарантира сигурността на страните от НАТО и на Руската федерация”, каза той.

Междувременно “Комерсант” узна, че на закритите преговори между генералния секретар и президента на Русия те директно са си дали знаци, че нямат намерения да се отказват от позициите си. Русия иска документално фиксиране на гаранциите, че ЕвроПРО не е насочена срещу нея, което ръководството на НАТО не възнамерява да направи. “Расмусен говореше откровено и твърдо: хайде да си сътрудничим и ще разберете, че нашата ПРО е безобидна за вас и няма да е способна да прехваща вашите междуконтинентални балистични ракети”, разказа пред “Комерсант” един от участниците в закритата среща. “Медведев пък изискваше тези уверения да бъдат изписани на хартия във вид на гаранция и повтори тезата, че противен случай е възможна надпревара във въоръженията.”

А това означава излизане на Русия от договора за стратегическите нападателни оръжия. По думите на събеседника на “Комерсант” никакви премествания не са били постигнати след този диалог. “За пореден ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване