07/12/11 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Израел и арабите - лоши граници, добри съседи?

Ефраим Снех*

Ефраим Снех. Снимка: Аарец

Когато представители на САЩ, ЕС, Русия и ООН се срещат във Вашингтон, за да обсъдят бъдещето на близкоизточния мирен процес, израелският премиер Бенямин Нетаняху остава непоклатим в позицията си, че мирно споразумение, основано на връщане до границите на Израел отпреди 1967 г. създава недопустим риск за сигурността му.

Прав е - границите на страната от 1967 г. не са военно защитими. Обаче използването на този аргумент, за да се отхвърли единствената жизнена формула за израелско-палестински мир - договорено решение с две държави въз основа на взаимно приети размени на територии - е погрешно и не е в услуга на интересите на Израел в областта на сигурността.

Израел има нужда от мир с палестинците и това вероятно ще наложи връщане до границите от 1967 г. с някои корекции. Тези граници могат да бъдат направени годни за отбрана, ако са придружени от пакет от мерки в сферата на сигурността, а именно съвместни израелско-палестински сили за сигурност по границата на Западния бряг с Йордания, демилитаризирана палестинска държава и тристранен израелско-йорданско-палестински отбранителен договор. В комбинация с такъв пакет, балансираната формула, която президентът Обама очерта в речта си от 19 май може да даде на Израел сигурността, от която се нуждае и която заслужава.

До юни 1967 г. израелците се бояха, че евентуална арабска военна офанзива би “прерязала” Израел на две през най-тясното му място - районът близо до град Нетания, където страната широка около 15 км. По този начин арабските танкове и артилерия биха могли да достигнат Тел Авив за няколко часа. През изминалите оттогава 44 години географията не се е променила, но се е променил характерът на заплахата.

Днес има нова заплаха, пред която не бяхме изправени през 1967 г. Доставяните от Иран минометни снаряди и ракети с малък и среден обсег превръщат в кошмар живота на израелските цивилни. Хиляди такива ракети са били изстреляни от ивицата Газа по израелски градове и села откакто Хамас насилствено взе контрола над Газа през 2007 г. - и ако на Западния бряг се появи една независима Палестина, тези оръжия може да се озоват и там.

Ето защо границата между Западния бряг и Йордания трябва да бъде направена непробиваема. Това не може да стане от разстояние, от линиите на 1967 г. - ще е нужно съвместно израелско-палестинско военно присъствие по протежението на река Йордан. Такава съвместна военна дейност не би била в нарушение на палестинския суверенитет и би могла да е по модела на настоящата координация на Израел с палестинските сили за сигурност на Западния бряг. Това би било далеч по-ефикасно от разполагането на международни сили. В крайна сметка силите на ООН в Южен Ливан не съумяха да предотвратят колосалното повишаване на военния капацитет на Хизбула откакто Израел се изтегли от този район през 2000 г.

Второ, палестинската държава трябва да се демилитаризира. В границите й не трябва да има никакви танкове, артилерия или ракети. При отсъствието на такова въоръжение международните гаранции ще обезпечат сигурността и териториалната цялост на Палестина.

Трето, един израелско-йорданско-палестински отбранителен договор е необходим за защитата на общите им стратегически интереси. Спойката на такъв договор би дошла от съвместно военно планиране и споделянето на системи за ранно предупреждение за предотвратяване на заплахи от Иран, неговите марионетки и други джихадистки сили в региона.

Този пакет от мерки за сигурност би направил защитими границите от 1967 г. и би попречил на Палестина да се превърна в поредната платформа на терор. Нещо повече, едно израелско-палестинско споразумение би довело до драматична стратегическа промяна в Близкия изток. То би премахнало препятствието, което пречи на умерените елементи в региона да се обединят срещу въоръжените ислямистки екстремисти и би ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване