07/20/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Рупърт Мърдок и разтегливите граници на медийните империи

РИА Новости

Скандалът около медийната империя на Рупърт Мърдок стремително се превръща в политически. С тежки последици за британското правителство като цяло и по-специално за премиера консерватор Дейвид Камерън. Няма как: политиката, полицията и печатът са вещества, от които в известни условия се забъркват силно разяждащи смеси. Британският случай е точно такъв.

След оставката на сър Пол Стивънсън, комисар и началник на Скотланд Ярд, делото кажи-речи бе грижливо положено на прага на “Даунинг стрийт” номер 10 (правителствената резиденция - б. р.). Шефовете на Скотланд Ярд не хвърлят оставка току-тъй, без политически последици. Някои британски вестници твърдят, че Стивънсън просто бил подкупен с почивка в шикозен СПА курорт. И всичко това е свързано с империята на Мърдок. След Стивънсън, вече в понеделник - на 18 юли, оставка подаде и един от заместниците му, Джон Йейтс.

Тежка сянка е хвърлена и върху печата в кралството. Трябва обаче да се отбележи, че в англоезичния, пък и в целия свят, британските вестници са образец на професионализъм. Там работят журналисти, предани на своята професия, отговорни, сериозни, с обективен и задълбочен подход, които държат летвата много високо. Сега проличава, че има и съвсем различни хора, но това е отделна тема.

Много са днес и въпросите към самия премиер. Как е могло да се случи тъй, че в апарата му - като шеф на отдела за връзки с обществеността - е работел Анди Коулсън? Той напусна “Даунинг стрийт” едва през януари 2011 г., а преди това бе главен редактор на въпросния “Нюз ъв дъ уърлд”. Самият Камерън много често се срещаше с бившата вече изпълнителна директорка на “Нюз интернешънъл” Ребека Брукс - почти 40 срещи, за последен път по Коледа миналата година. Шефът на Скотланд Ярд пък имаше за съветник Нийл Уолис, бивш заместник-главен редактор на “Нюз ъв дъ уърлд”. Голямо приятелство свързваше Мърдок и с всички британски премиери: че кой премиер би отказал да другарува с шефа на един от водещите световни медийни конгломерати (второ място по доходи след “Уолт Дисни къмпани”, най-голямата империя за медийни развлечения в света).

Съвпаденията стават твърде много. Така протича обикновено класическият процес, какъвто е срастването между власт, бизнес и информационни носители. И успоредно с това на информационния пазар се формира олигополия - там започват да доминират само няколко големи фирми. И Европа, и Америка доста отдавна вече вървят по този път. Междувременно развлекателният компонент се сраства с информационния сектор, а последният се свива. Което предизвиква качествени промени в него, новините се представят все по-примитивно, акцентира се върху скандалите - от политиката до шоубизнеса.

И трябва да посочим, че Мърдок не е най-големият нарушител на приличието в тази сфера. Просто са колосални мащабите, в които действа. Неговата “Нюз корпорейшън” (а тя включва вестници, телевизии, радиа, интернет доставчици, компании за развлечения, киностудии, издателски къщи), както вече казахме, заема второто място след “Уолт Дисни къмпани”. По-долу в петорката следват “Тайм уорнър”, “Си Би Ес корпорейшън” и “Виаком”.

Но колкото до концентрацията на инструменти за обработка на общественото мнение в едни ръце, тук начело пред всички е Кавалера - италианският премиер Силвио Берлускони. Неслучайно пак той бие рекорда и по брой на премиерските мандати, и по общата им продължителност в цялата следвоенна история на страната.

Неуморен и енергичен любител на жените, властта и духовитите реплики, Силвио Берлускони чрез своя холдинг “Фининвест” притежава компанията “Медиасет”. Тя на свой ред е собственик на 3 от 7-те национални телевизии в Италия. В ръцете му са една от най-големите издателски къщи - “Арнолдо Мондадори едиторе”, и мощната рекламна агенция “Публиталия”. Чрез брат си той контролира популярния седмичник “Джорнале”, а на бившата му жена се води още един вестник - “Фолио”. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване