07/21/11 10:13
(http://radiomilena.com/)

EVN България откри втори фотоволтаичен парк

Днес, 21 юли 2011 г., официално бе открит вторият фотоволтаичен парк на „Натуркрафт” ЕООД – дружество от групата на ЕVN България, развиващо проекти в областта на възобновяемите енергийни източници.
Фотоволтаичният парк се намира край село Тръстиково, община Камено, област Бургас и е с обща площ от 80 декара. Инвестицията в съоръжението с мощност 2000 kWp (киловатпика), е 10 млн. лева, като планираното годишно производство на електроенергия е в обем на 2,4 млн. киловатчаса. Изграждането на фотоволтаичния парк продължи три месеца в периода април-юли 2011г. При изграждането на соларното съоръжение са използвани близо 25 000 фиксирано позиционирани тънкослойни модули и централни инвертори, при което конфигурацията и дизайнът са оптимизирани максимално.
“Соларнитя парк, който откриваме днес е най-големият фотоволтаичен парк за концерна EVN AG като в него сме вложили опита, който натрупахме след отварянето на първия ни соларен парк в България край Сливен през 2010 г. Слънчевата централа в Тръстиково спестява 2000 тона вредни емисии годишно като от началото на юли 2011г. досега е произвела 218 хиляди киловатчаса електроенергия” заяви Калина Трифонова, управител на „Натуркрафт” ЕООД.
“Бургаският край е една от най-подходящите места за изграждане на подобни соларни централи и искам да поздравя инвеститорите за тяхното решение да инвестират тук“ заяви управителят на област Бургас Константин Гребенаров. Като част от церемонията по символичното включване на соларния парк към електроразпределителната мрежа Стефан Бонев, кмет на община Камено, връчи плакет на “Натуркрафт“ ЕООД, който беше приет от г-жа Трифонова.
На официалната церемония присъстваха още Щефан Шишковиц, член на Управителния съвет на EVN AG, Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN България, инж. Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност и кметът на село Тръстиково Михалена Георгиева. На събитието присъстваха и представители на фирми подизпълнители и партньори по проекта.
Проектът в с. Тръстиково е вторият за „Натуркрафт” ЕООД след изградената през 2010 г. слънчева централа в с. Блатец, община Сливен, която е на стойност 6 млн. лева и с мощност 836.7 kWp (киловатпика).

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване