08/04/11 17:14
(http://www.klassa.bg/)

Ползите от енергийната ефективност започват да се виждат

Енергийната ефективност на предприятията в България се подобрява по-добре от планираното, обявиха вчера от Агенцията за енергийна ефективност. А това е и една от целите на правителството, която имаме да покриваме пред ЕС. Но извън поставените цели подобряването на енергийната ефективност е важно за конкурентоспособността на българските предприятия. Идеята е чрез тези мерки продукцията ни да се пласира по-добре на пазарите, а и фирмите да не правят големи разходи при производството.
За новите предприятия наистина се спазват подобни изисквания, но едва ли в построените по време на социализма дружества и сгради се е мислело много за спестяване на енергия. Там трудно ще бъдат решени проблемите, а и в много случаи самите собственици нямат интерес от тази тема.
Другата идея на тази ефективност е да се ограничат разходите за електроенергия. Това обаче не се случва за момента тук, защото електроенергията у нас поскъпва и ще продължава да поскъпва. Същото се отнася и за топлоенергията и природния газ. А и самите кредити за саниране, които отпускат банките, всъщност не са с толкова по-малка лихва, което стъписва потребителите и ги обезкуражава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване