08/08/11 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност: Транспортът консумира най-много енергия у нас

- Г-н Колев, получихте ли данните от всички сгради, които трябваше да се обследват, и подготвихте ли вече информацията за представяне пред ЕК?
- До 31 март трябваше да бъдат предадени отчетите на задължените лица от индустрията и обществените сгради с разгърната площ над 1000 кв. м. Около 4-5% от сградите не предоставиха своите отчети, което е една незначителна част и не влияе като цяло върху резултатите от подобряването на енергийната ефективност. За момента отчитаме надвишаване на поставените цели и вместо с 3%, енергийната ефективност у нас се е подобрила с близо 4,5%.
При някои отчетите не съдържат изпълнени мерки, а просто се констатира, че са започнали дейности по подобряване на ефективността. Тези мерки обаче не са завършени и затова не са отчетени в доклада. Този процент сгради все пак е пренебрежително малък и няма да бъде фатално неотчитането му за първия тригодишен план за енергийна ефективност.
За предприятията двугодишният срок за предписаните мерките изтече миналата година и ние направихме проверка на случаен принцип по закона за енергийната ефективност. На тези, които не бяха стартирали мерките, сме дали предписания да започнат тяхното изпълнение. Ако все пак те не се изпълнят, ще преминем към санкции. Три години пък е законовият срок за стартиране на мерките в сградния фонд с разгърната площ над 1000 кв. м.

- Може ли агенцията да помага повече при санирането на жилищата, защото там има голям потенциал за енергоспестяване?
- В момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира оперативната програма „Регионално развитие“ в частта й за жилищния сектор. Освен това Европейската банка за възстановяване и развитие инициира втора част от програмата за жилищата. Предстои през септември тя да започне работа, за да могат хората да кандидатстват по нея. Но за да стане това, трябва да бъде изпълнен законът за етажната собственост и хората да са се обединили в сдружение. То има право да кандидатства пред ОПРР и пред ЕБВР за саниране на сградата.

- Доскоро един от най-енергоемките отрасли у нас бе транспортът. Промениха ли се нещата там и какво прави АЕЕ в тази насока?
- При транспорта продължава тенденцията от последните години рязко да се повишава енергийното потребление. За тази година то дори е задминало като дял индустрията и неговият дял е 32,5% от крайното енергийно потребление. Вие виждате, че основната част от енергията в транспорта се използва от автомобилите. Автопаркът у нас през последните години бе много разширен с внос както на нови, така и на стари коли. Създадоха се и много транспортни фирми, които внесоха автомобили, и това допълнително вдигна консумацията на енергия в сектора.
Мерките за подобряване на ефективността, които би трябвало да се направят в транспорта, са част от оперативната програма „Транспорт“. Те са свързани със закупуване на нови превозни средства с по-ефективни двигатели, намаляване на разходите за горива и емисии, съобразно европейските директиви. Също така трябва да се засили информираността на водачите на автомобили за по-ефективното използване на колите, както и поддържане на доброто им техническо състояние.
Отделно трябва да се оптимизира и организацията на движението, за да се прави по-малък престой на светофарите и да се намали разходът на гориво в градските зони. Чрез такива мерки ще се намали разходът на гориво и отделяните вредни емисии.

- Водени ли са разговори с Министерството на транспорта по тази тема?
- Транспортното ведомство работи по тези въпроси. Ние сме направили предложение в новата стратегия по енергийна ефективност да има секторна програма за транспорта. В нея ще бъдат заложени споменатите мерки. За транспорта е важно да се знае, че в новия закон за енергията от възобновяеми източници се налага на развитието на електротранспорта и на другите видове чист обществен транспорт. В стратегията за енергийна ефективност в транспорта също ще бъдат предприети мерки в тази насока.

- Какво е вашето мнение за въвеждането на електромобили у нас, очаквате ли това да се случи в обозримо бъдеще?
- В момента коефициентът на полезно действие на електромобилите е с 50% по-висок спрямо дизеловите и бензиновите коли. Но поради технологични причини тези автомобили все още не могат да навлязат масово на пазара. Причините за това са както проблемите с издръжливостта на батериите и осигуряваният пробег от 100-150 км, така и липсата на инфраструктура за зареждане. Необходими са инвестиции, за да има предпоставки за развитие на този сектор – трябва да има инфраструктура, която да гарантира зареждането на тези коли на определени разстояния, както и да се осъвремени зареждането на акумулаторите. Така няма да има нужда тези батерии да се зареждат за 5-6 часа. Технологията на батериите също трябва да се промени, за да може с електромобила да се извършва по-дълъг пробег. Тези неща трябва да бъдат развити и от агенцията сме убедени в резултатите от подобно внедряване на нови технологии тук.
Вече се виждат първите резултати от работата на електромобили в САЩ и Япония и там този вид транспорт все повече и повече се развива. Европа също има стратегия за развитието на електротранспорта. Така до 2020 – 2050 г. се очаква да се изпълнят планираните от общността политики за използване на автомобили на ток. Това очаквам да се случи и в България.
В новия закон за енергията от възобновяеми източници има текстове, които засягат развитието на електротранспорта. Натам очаквам да се насочат усилията за в бъдеще, както и за развитието на другите видове електротранспорт, за да може да се намалят рязко разходите за горива. Оттам ще се намалят и отделяните емисии въглероден двуокис.
Ангажиментите на ЕС са до 2020 г. с 20% да се намалят вредните емисии в атмосферата, енергийната ефективност да се подобри с 20 на сто, производството на енергия от ВЕИ да бъде 20%, а делът на биогоривата в транспорта трябва да стане 10 на сто.

- Тези цели постижими ли са на този етап?
- В момента нещата са в процес на планиране, анализиране и изграждане на тенденции. Но след като бъдат изготвени секторните програми, както е например програма „Транспорт“, чак тогава ще стане ясно дали зададената цел може да бъде постигната. Засега можем само да предполагаме, че тя може да бъде изпълнена, тъй като виждаме възможност за производството на биогориво. Затова разчитаме, че целта ни от 10% смесване на биогоривата ще бъде изпълнена.

- Променяна ли е целта ни за намаляване на енергийната интензивност до 2020 г.?
- Не е променяна общата цел на страната ни за 2020 г. - с 20% трябва да подобрим енергийната си интензивност за този период при крайното потребление. А заедно с намаляването на първичното енергийно потребление, интензивността на икономиката ни ще бъде намалена с близо 50 на сто – така както е записано и в енергийната стратегия на страната.

- Докъде стигна подготовката за промените в закона за енергетиката в частта за енергийната ефективност?
- Този закон като актуализация и промени се развива в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и в работната група ние сме включили и наши експерти. Не мога обаче точно да ви кажа на какъв етап са подготвяните промени.

- Имате ли допълнителни предложения как да се подобри допълнително енергийната ефективност у нас?
- Аз очаквам даже целта ни да бъде преизпълнена, защото енергийната интензивност при крайното потребление у нас е по-висока с около 20-25% спрямо средната в ЕС. Ние имаме и голям потенциал за спестяване при индустрията и в големите сгради, защото имаме енергоразпиляващи постройки. В индустрията също имаме подобни предприятия с остарели технологии и след като там се обнови техниката, очакваме да се подобри и енергийната ефективност. Отделно по оперативните програми за регионално развитие и конкурентоспособност има заделени средства за подобряване на енергийната ефективност при бизнеса и бита.
При оперативната програма „Опазване на околната среда“ има подпрограма за зелените инвестиции в енергия, а това също води до повишаването на проектите за енергийна ефективност в сградния фонд. По програмата за развитието на селските райони също има средства за енергийна ефективност и за използването на възобновяеми енергийни източници в обекти от аграрния сектор.

- На какъв етап е създаването на агенцията за устойчиво енергийно развитие, която ще бъде приемник на вашата агенция?
- В момента очакваме устройственият правилник на новата агенция да бъде приет от Министерския съвет до края на този месец. След това се надявам от 1 септември вече да имаме нова агенция за устойчиво енергийно развитие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване