08/14/11 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Не субсидии, а нисколихвени кредити за ТЕЦ-овете ни

ТЕЦ-овете трябва да представят инвестиционни програми, които да бъдат обсъдени от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Негово задължение е да ги обобщи и да прецени дали България ще се възползва от възможността за дерогация. При всички случаи разходите за закупуване на въглеродни квоти или за инвестиции, които трябва да се направят, ще се отразят в цените на електроенергията. Мисля, че по-добре е тези разходи да бъдат използвани за подобряване на ефективността в централите, което води до намаляването на въглеродните емисии. Въпросът е по какъв начин ще бъде направено това, тъй като нашите централи са силно регулирани, а свободният енергиен пазар е в тестов период.
ТЕЦ-овете нямат пари за участие в търговията с въглеродни емисии. И затова участието им в такъв пазар ще бъде, меко казано, сложно. Все пак се надявам към средата на 2012 г. по време на регулаторния преглед да има повече яснота по въпроса. Най-просто държавата може да помогне чрез Българска банка за развитие, като осигури кредитен портфейл за финансиране на подобни проекти. Логично е комисия от експерти да определя кой от тях е ефективен и той да бъде финансиран на прилични лихвени равнища, за да не могат те да се отразяват на крайните потребители, които да се товарят с по-висока цена на енергията. Държавните ТЕЦ-ове са сред най-големите генератори на парникови газове – 9.6 млн. т. годишно. Въпросът е не да се субсидира, а да бъдат финансирани с нисколихвени кредити. Средствата трябва да се използват за повишаване на ефективността при работата на котлите и турбогенераторите на централите, така че при еднакъв разход на гориво да се получи повече електроенергия и по-малко въглеродни газове. Други много авангардни проекти, които могат да се финансират, са за използването на въглеродните газове за участие в процеси на фотосинтезата на растенията. Ако се възползват от дерогацията, топлоцентралите ще получат през 2013 г. 56.7% от въглеродните квоти безплатно. Централите ще бъдат задължени да направят инвестиции за намаляване въглеродните емисии на стойност, равна на пазарната цена на тези квоти. Останалите ще се заплащат. Всичко това ни дава шанс да повишим енергийната ефективност на централите си. Другият вариант е те да продължават да си купуват въглеродните квоти изцяло и да ги калкулират в цената за крайните потребители.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване