08/18/11 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Четин Казак, народен представител от ДПС: Имаме сила и самочувствие да участваме в президентските избори

- Г-н Казак, вече са назначени 264-те общински избирателни комисии. Във вторник колегата ви Лютви Местан заяви, че по места при съставянето на комисиите не се допускат представители на ДПС, като даде пример с община Трън. Имате ли информация какво се е случило на други места?
- Като цяло се очерта осезаема тенденция за недопускане на представители на ДПС в ръководствата на общинските избирателни комисии. По места въпреки проведените консултации между основните политически сили ръководството на комисиите се разпределя между представителите на ГЕРБ, БСП и „Атака“. Тази ясно доловима тенденция, това поведение няма как да не предизвикат нашето възмущение – все пак ДПС е трета политическа сила в национален мащаб и има традиционно силно присъствие в местната власт.

- ДПС обяви, че ще поиска наблюдатели от ОССЕ както на самите избори, така и постоянен мониторинг върху актовете на ЦИК и ОИК. Бихте ли обобщили основанията си за такова искане, изпратено ли е вече то?
- Току-що говорих за едно от основанията ни, но, разбира се, има и много други. Ние сме разтревожени от безпардонното поведение на представителите на управляващата партия, с което се отнемат полагащи ни се места в ръководствата на ОИК. Имаме основания да очакваме, че ще бъде оказван натиск върху избирателите с целия инструментариум на властта и особено от нейните силови структури. Знак за това беше даден още с назначаването на министъра на вътрешните работи за председател на предизборния щаб на партия ГЕРБ.
Всъщност апелът ни към ОССЕ да бъдат изпратени наблюдатели в България за предстоящите местни и президентски избори беше отправен още преди около месец и половина. По това време в България бяха представители на ОССЕ, които проведоха срещи с представители на всички парламентарно представени сили. Ние поискахме да бъдат изпратени колкото се може повече наблюдатели за изборите, които да проследят както работата на ЦИК, така и на общинските комисии.
Разчитаме свои представители да изпрати не само ОССЕ, но и всички наши партньорски организации и институции, които имат отношение към мониторинг на избори: Съветът на Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейският парламент, както и редица авторитетни неправителствени организации.

- ДПС имаше сериозни възражения срещу Изборния кодекс, някои от които останаха и след налагането на президентско вето и последвалото решение на Конституционния съд. Приключиха ли всички опции за оспорването на кодекса?
- Както знаете, Конституционният съд отмени голяма част от текстовете на Изборния кодекс като противоречащи на основния закон на страната. За съжаление не беше отменена разпоредбата за уседналостта като изискване за участие в местните избори, а според нас тя е крещящо противоконституционна. Нашата позиция е, че с това решение Конституционният съд не защити буквата и духа на конституцията.
Оттук нататък ние сме принудени да работим в тази законова и нормативна рамка за провеждането на изборите и ще положим всички усилия да се представим успешно - както на местните, така и на президентските избори. Неведнъж сме преживявали подобни опити за нашето уязвяване или поставянето ни в неравностойно положение и имаме опит, дори закалка. Моите очаквания са, че ще имаме мобилизацията, необходима ни, за да постигнем своите цели.

- А какви са целите ви за предстоящите избори? Статистиката от местните избори през 2007 г. показва, че ДПС е спечелила още на първия тур кметските избори в 29 общини, а в други 27 се е стигнало до балотаж...
- Нашата програма минимум е запазване на завоюваните позиции.

- В кои областни градове ще номинирате свои кандидати?
- Крайното решение принадлежи на нашия Централен предизборен щаб и то вероятно ще бъде взето около средата на месец септември. Просто при ДПС процедурата по номинациите е по-продължителна, защото минава през много етапи, започвайки в някои случаи от общоселски събрания. Естествено, ние ще подходим с внимание и амбиции към онези областни центрове, където имаме традиционно силни позиции: Кърджали, Търговище, Шумен, Разград, Хасково и др.

- Има ли някакъв проблем с издигането на кмета на Кърджали Хасан Азис за трети мандат? Някои медии лансират подобна теза и припомнят, че той стигна до съд заради така нар. Водно огледало.
- Сегашният кмет на Кърджали Хасан Азис безспорно е от успешните градоначалници на ДПС. Но в Кърджали и областта ДПС традиционно има много силни позиции и разполага с богата банка от подготвени кадри, което означава, че има и силна конкуренция за кметската номинация. Нормално е един досегашен кмет да има и своите алтернативи. Но демократичната технология ще бъде спазена, т.е., преди да се стигне до номинация, своята оценка ще даде общинската структура на ДПС, а крайното решение ще вземе Централният предизборен щаб, съобразявайки се и със ситуацията в града и региона.

- Ясно е, че единствено Централният предизборен щаб може да взима решения за евентуално коалиране. Но има ли политически сили, с които ДПС не би си взаимодействало при никакви обстоятелства?
- Категорично може да се каже, че не бихме взаимодействали с партия „Атака“. Неведнъж сме казвали, че за нас тя е извън демократичния политически спектър. ДПС е демократична политическа сила, изповядваща принципите на либерализма, реалната демокрация и спазването на човешките права и не може да си позволи под каквато и да е форма сътрудничество с партия като „Атака“.
За съжаление ние наблюдаваме от началото на управлението на партия ГЕРБ една последователна и неотклонна позиция на сътрудничество и взаимодействие с „Атака“ както на централно, така и на местно ниво. Няма как отношенията ни с партия ГЕРБ до голяма степен да не бъдат предопределени от това тяхно взаимодействие с „Атака“. Окончателните решения обаче ще бъдат взети, когато изцяло се изясни политическата картина и ситуация както за местните, така и за президентските избори.

- Каква е вероятността ДПС да има свои номинации за президентските избори? Преди дни бе казано, че движението не може да е резервен политически играч, както и че може да се окаже от онези резерви, които отбелязват златен гол?
- Такава вероятност съществува! Затова и се регистрирахме за участие в президентските избори като политическа сила. Окончателното ни решение дали да издигнем своя кандидатпрезидентска двойка ще зависи до голяма степен от картината, която ще се получи, след като основните политически сили обявят своите кандидати, от политическата конфигурация на старта на същинската кампания. За нас е важно следващият президент на България да изпълни със съдържание значението на израза „обединител на нацията“, да бъде личност, която искрено отстоява пътя на европейската интеграция на страната, на толерантността, на запазването на стабилността и на целостта на българското гражданско общество, както и да не бъде заложник на подкрепата на политически сили, които стоят далеч от подобни принципи и ценности.
Именно на основата на тези принципи ние ще преценим и дефинираме своето поведение и отношение към президентските избори в подходящия момент, т.е., когато стане окончателно ясно кой за какво се бори.

- А ако ДПС не номинира своя президентска двойка, дали ще обяви преди вота подкрепата си за някой от другите кандидати, или ще направи това преди евентуален балотаж?
- Още веднъж повтарям, че конкретната ни политическа позиция и поведение ще бъдат определени тогава, когато стане ясно кой от какви позиции тръгва и кой на каква подкрепа разчита. ДПС е трета политическа сила в българския политически живот, и то реална политическа сила, а не плод на социологически конструкции. В този смисъл ние имаме самочувствие да участваме в президентските избори както самостоятелно – със своя кандидатура, така и подкрепяйки друга, стига да отговаря на нашите изисквания и очаквания.

- В последните месеци ДПС отстоява последователно тезата си, че това управление е вредно за страната, и декларира, че работи за предизвикването на предсрочни парламентарни избори. Ще се опитате ли в двата месеца до изборите да внесете в Народното събрание още един вот на недоверие към правителството?
- Всичко е възможно. Съществува такава вероятност, тъй като до изборите има време. Ако управляващите ни дадат достатъчно основания, ние не бихме се поколебали да инициираме нов вот на недоверие и да участваме в осъществяването му. За всички е видно, че ситуацията в страната, вместо да върви към стабилизиране и подобрение, се влошава. Кризата се задълбочава. Дори летните месеци, изпълнени с ударно рязане на ленти и първи копки, не можаха да променят негативната картина на икономическата и социалната рецесия, в която е изпаднала държавата. Ситуацията ярко демонстрира абсолютната безпътица и неспособността на сегашното управление да даде нов импулс или тласък на страната за поставянето й отново на релсите на европейското развитие и икономически растеж. За ДПС колкото повече продължи тази ситуация, толкова по-негативни ще са последиците за България в дългосрочен план. Удължаването на това управление ще удължи както агонията, така и периода, който ще е необходим след това за възобновяване на възходящото развитие на България. За ДПС е крайно належащо да се преформулира моделът на управление на държавата чрез постигането на по-широк политически консенсус и политическа подкрепа за належащите реформи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване