08/28/11 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Азербайджан и Турция вече приключват преговорите за 10 млрд. куб. м синьо гориво

Азербайджан и Турция успешно продължават преговорите по пакета от газови споразумения, сред които е това за транзита на азербайджански газ. Двете страни ще приключат преговорите през септември, съобщи посланикът на Турция в Азербайджан Хулуси Къйлъйдж, цитиран от агенция Тренд. Транзитното споразумение позволява продажбата на синьо гориво в Европа през турска територия.
Газът ще се добива от втория етап на находището „Шах Дениз“, който се очаква да започне през 2017 година. За Европа ще бъдат доставяни около10 млрд. куб. м годишно.
Азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR преговаря с потенциални купувачи и транспортьори на газ. Подписването на договорите с тях може да се очаква след подписване на транзитното споразумение с Турция. Агенцията цитира изказване на ръководителя на управлението за чужди инвестиции в компанията Вагит Алиев, че са завършени преговорите по голяма част от детайлите на договора, транзитните такси, обемите и вариантите за пренос. До момента юридически спорове пречеха на подписването на контракта. По думите му инвестициите в разработката на находището заедно със строителството на газопроводите ще са на стойност от 25 до 30 млрд. долара, но трябва да бъдат гарантирани. Една от възможностите за това е ясната правна база, която защитава интересите на всички страни. Запасите на находището се оценяват на 1,2 трилиона куб. м газ.


Тежки условия

Още в началото на 2000 година Азербайджан и Турция подписаха споразумение за доставка в Турция на 6,6 милиарда кубометра природен газ годишно по цена от 120 долара/1000 кубометра. Договорът между турската BOTAS и азербайджанската ГНКАР предвиждаше, че стойността на газа може да бъде преразгледана година след началото на доставките, които се осъществяват от март 2007 година. През 2008 година Баку поиска от Анкара да преразгледат договора.
Противоречията между двете страни са сред най-сериозните препятствия пред развитието на тръбопроводния проект „Набуко“, който трябва да доставя каспийски газ на Стария континент. През април в Азербайджан на посещение бе еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер, който увери Баку, че ключовата роля в осигуряването с горива на тръбопровода „Набуко“ както и по-рано се отрежда на Азербайджан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване