10/05/11 18:24
(http://www.klassa.bg/)

До 10 млн. куб. м газ ще идват към Европа от Казахстан

Целта на страната ни е през 2014 г. да имаме доставки на каспийски газ за Европа между 5 и 10 млн. куб. м. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на евразийския енергиен форум „Казенерджи 2011“, който се проведе в казахстанската столица Астана. Трайков добави, че отварянето на Южния газов коридор ще осигури маршрут за доставка на до 20% от нужните количества природен газ на ЕС през 2020 г. Затова изграждането на газопроводите „Набуко“, газовата връзка ITGI (Турция-Гърция-Италия) и ТАР (Трансадриатически газопровод) са ключови приоритети за общността. Министърът заяви, че с тези проекти и страната ни ще получи желаната диверсификация на доставките на природен газ. България на практика участва във всички инициативи за доставки на природен газ от Азия и Каспийския регион към европейския пазар - през Турция до Централна Европа и през Турция до Италия. До 2-3 години газопреносната ни мрежа ще бъде свързана с мрежите на Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, което ни превръща в основен участник в газовия коридор между Азия и Европа, заяви още Трайков.
Междувременно екоминистър Нона Караджова обяви, че е готов докладът за риска от добива на шистов газ, който бе поръчан от премиера Борисов.


„Атомстройекспорт“ откри филиал в Турция

Руската компания „Атомстройекспорт“ откри свое дъщерно дружество в Турция, предадоха руските агенции. Компанията, която ще е един от акционерите в строежа на АЕЦ „Аккую“, е регистрирала своята фирма на 3 октомври. Филиалът бе открит в град Мерсин, в провинция Ешиловаджик. За строежа на атомната централа от АСЕ планират да създадат монтажна база, спомагателни съоръжения, жилищен лагер за работниците и операторите на атомната електроцентрала.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване