08/29/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Големото копкане

Едвин Сугарев

Голем проблем е нагазил Бойко Борисов, голема жалост го мори. Не били останали копки за него – всичко били опоскали мискините от тройната коалиция и все осталная сволоч с Иван Костов начело. Съдете сами за тъгите премиерски по неговите собствени жалби, изречени пред Министерския съвет, който впрочем все по-малко прилича на централен орган на изпълнителната власт в държавата и все повече – на театро, което разиграва безплатни скечове за народно увеселение:

“За мен не остана да направя първа копка, на “Белене” са направени три, на тунела под Шипка - три, на “Марица” - Костов беше направил първа копка, на “Горна Арда” пак първа копка, за “Люлин” - първа копка…”

И така – освен мангизите, злите предходници и народни душмани били свили и копките, та да не остане нищо за самоотвержения бат` Бойко. При това не кои да е копки, ами магистралните за държавата – и затова сега на горкия ни премиер се налага да открива детски градини, будки и хоремази в село Долно Нанагорнище.

Това последното впрочем той го прави с успех и до ден днешен. Неотдавна се беше похвалил, че в който и джеб да бръкне, все на парче от лента се натъква. Прехранва се вероятно със залци от погачи – и чет нямат бутилките шампанско, разбити от него в разни бордове, стени и железа. Освен това премиерът прави безплатна образователна услуга на любимото си журналистическо съсловие, което покрай хождението по копките опознава родината, за да я обикне.

Всъщност е съвсем прав да се оплаква в недостиг от копки. Тъкмо копките са неговото основно достойноство, неговото овластяващо го битие. Те съставляват матрицата, която набива неговия образ в главите на електората. Те казват и показват: този човек прави нещо – и го прави за нас.

Виждаме ги кажи-речи всеки ден, а понякога и по няколко на ден. Не съм сигурен всъщност дали при това усилно ви свестранно копане българският премиер прави нещо друго, освен да пътува от копка на копка и от лента на лента.

Двете всъщност са свързани, макар и да не си даваме сметка за това. Копката е началото на съзидателния акт, а лентата – неговия финал. В този смисъл копката е по-ефективна, по-перспективна от лентата, по-насочена към бъдещето и основно – по-евтина. Свързана е по-пряко с намерението, отколкото с осъществяването. Защото е лесно и благородно да наченеш нещо, а дали ще го завършиш – един бог знае. Ако все пак съумееш – тогава идва лентата, а с нея и припомнянето на изпълненото обещание.

Копката и лентата имат всъщност и други, не по-малко важни функции. Те са трибуната, от която премиерът отправя най-важните си послания. Изрича ги с лопата или с ножица в ръка – уж някак си между другото. Чуват се обаче достатъчно добре – доста по-цветисто и автентично, отколкото ако бяха изречени на нарочно свикан брифинг.

Чрез този подход се създава впечатлението, че премиерът работи и няма време за празни приказки. Първото е съвършено вярно: да, работи. Реже ленти и копа копки. Второто не е – има време предимно за празни приказки, от които още на следващия ден може да се отрече. А понякога и за грандиозни словесни батаци, от които сетне министрите вкупом се чудят как да отбатачат държавата.

Тъй че според мен поне няма място за униние и тревоги. Съдейки по неговия ентусиазъм да открива и да копа първи копки, бих могъл да предположа, че настоящия дефицит ще бъде преодолян.

Първо – защото поредността на копките е нещо условно: копката винаги е първа, ако ще да е и третата поред – тъй че нищо не пречи на Бойко Борисов да копне още веднъж на Белене, на тунела под Шипка ...

Публикувана на 08/29/11 21:45 http://e-vestnik.bg/12567/golemoto-kopkane/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване