09/17/11 21:54
(http://radiomilena.com/)

Дълбок поклон пред читалището като институция

  В деня на християнския празник “Вяра, Надежда, Любов” бе организиран концерт, посветен на  НЧ „Просвета-1888”, читалище  със 123- годишна история.
Секретарят на читалището Маргарита Гюрова  приветства публиката с думите: „Вярата дава на човека духовно зрение да вижда това, което го заобикаля. Надеждата крепи  човека до края на живота. Ако искаме да постигнем нещо трябва да полагаме усилия и да вярваме в това, което правим. Любовта е смисълът на живота. Вярваме, че надеждата за по-добро бъдеще за нас и най-вече на тези след нас ще ни обедини с любовта към всичко българско, родно и мило.”

В концерта взеха участие- мажоретен състав с ръководител Жулиета Малчева,  КСТ” Поморие”, с треньор Никола Абрашев, Дамски хор”Анхиало”,с диригент Александър Перперлиев, Сиана Неделчева се представи с  „Калиопа”, Църковен хор „Благовестие”, с диригент Йорданка Туджарова, Хорова формация” Прима”, с  диригент Анета Драгнева-Данаилова,  ДФТА Раковина,с ръководител Владимир  Данаилов, Трио” Херувим”, Певческа група „Тракийка”,с ръководител Дора Арбова, Танцова формация „Чайка”,с художествен ръководител Лиляна Христова и Читалищен театър „Просвета”. Представителите на тези формации  от Поморие представиха своето творчество. От името на хор „Прима”, Петя Казакова каза:„Вече 15 години   двадесетина  дами, безкрайно влюбени в музиката  и търсещи цвят  в  познатото ежедневие, имат своето постоянно  присъствие в културния афиш   на  нашия град. Творческата  визитка на  формацията е богата. Десетки концерти из  страната представят  творческия порив на родените край морето. А турнетата в  чужбина показаха  богатството и неповторимото звучене на   българската хорова песен, която, убедени сме,  е  един от най-добрите културни посредници между народите. Но тази песен е най-сладка и най-въздействаща у дома, пред погледа на нашите деца, приятели и близки. С вяра и надежда, че следващият  ни концерт ще бъде не пред, а  отвъд  прага на тази  жадувана от всички нас  сграда, ние  днес правим най-дълбок поклон пред читалището като институция . Защото   като  идея, то  е уникално за Европа. В тъмната безпросветна  и непонятна  робска нощ, нашите прадеди са чувствали потреба  и са откъсвали от  залъка си, за  да познаят и обикнат  чудото на  писмената и културата, духовността и доброто.Трудно, безкрайно трудно се гради!  Лесно, безкрайно лесно се руши! Дано не се посрамим като българи и не поемем по лесния път! „
Йорданка Туджарова с гордост се изказа за Поморие, като” град на духовността.  Всички са част от тази духовност”. Александър Перперлиев изрази съпричастността и признателността на хор „Анхиало” към читалище”Просвета” . Мажоретен състав благодари за възможността да е част от голямото читалищно семейство. Никола Абрашев сподели, че читалището е поставило  началото на Клуб по спортни танци „Поморие”, който е шесткратен шампион на България, включително и през 2011.
Председателят Милчо Талев: ”Събрали сме се в деня на най-оптимистичния празник .Чрез талантите си Поморие  изразява вярата, надеждата, любовта   и огромното желание да получи своя храм. Благодаря  на служителите на читалището и  на всички вас, които изразявате подкрепа, давате увереност и сила да се преборим с трудностите. Няма да режем лента, защото тя отдавна е прерязана от желанието на хората. Убеден съм, че ще продължи пътят на духовността, на бъдещето на нашия град, ограден  от стойности и ценности. Бъдете здрави, вярвайте и се обичайте”.
Бе представена мултимедийна  прожекция за читалище „Просвета-1888” от създаването до наши дни, след която кметът на община Поморие Петър Златанов  поднесе поздрав за празника: „Добър ден е днес, 123 години от създаването  на  читалище”Просвета”- една неповторима идея, която продължава за живее  чрез радетелите на читалищното дело. През последните 25 години те показаха едно категорично достойнство и гордост, не спряха да работят за изграждането на тази сграда. Много съм щастлив, че достигаме духовността чрез вярата в нашите сили и с надежда  постигаме целите. Това предаваме и на поколенията, за да се съхрани пътят на духовността. Нека този храм да бъде храм на светлината. Аз не искам да режа лентата, аз искам да направим така, че читалището да заработи час по-скоро за нашите деца”.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване