09/25/11 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Китай завладява световния артпазар

Две силни тенденции могат да се откроят за последните десет години на световния артпазар, показват данните от годишния отчет на Art Price
За този период Китай премина от 9-о до 1-вo място в търговията с произведения на изкуството, като пребори най-големите артпазари - на САЩ и Англия, които държаха първите места от 1950 г насам. Втората тенденция е, че френският артпазар с всяка година изостава на по-задни позиции.
2010-а беше много богата на събития - след повишаването на ценовата инфлация между 2004 г. и 2008 г и интензивното стесняване на пазара от октомври 2008-а до лятото на 2009-а. Вече се наблюдава значително повишаване и стабилизиране на пазара и осезателно прехвърляне на вниманието към Азия. За сравнение - предишният срив на артпазара през 1991 г отне 4 години, преди цените да започнат да се възстановяват. Този път възстановяването отне само 18 месеца. Данните са от годишния отчет за артпазара на Art Price и се базират на резултатите на 3600 аукционни къщи по целия свят.
В световна новина се превърна един от големите рекорди за 2010 г. - продажбата на творбата на Пабло Пикасо Nude, Green Leaves and Bust. Цената й стигна 95 млн долара, продадена на аукцион на 4 май 2010 г. в Christie’s в Ню Йорк. Пикасо реализира рекорд и за 2011-а с портрет на неговата муза Дора Маар, считана за един от най-емблематичните образи в творбите му – тя бе продадена за 17,9 млн. паунда на 21 юни 2011 г.
Анди Уорхол заема 4-то и 10-о място в класацията за най-скъпо продадени творби с два автопортрета – те намериха своите купувачи по време на аукцион в Christie’s в Ню Йорк през май 2011 г. Първият достигна 34,25 млн долара. Този автопортрет идва от колекцията на Barron Family. Другата творба е огромен по размер портрет на артиста в червено и черно, продаден за 24,5 млн. долара Своеобразен рекорд поставя китайският артист Ки Байши, чиято творба достига 57,2 млн долара на аукцион в Пекин. През 2010-а Ки Байши заема второ място в Топ 10 на най-скъпо продаваните художници - след Пикасо, като измества Уорхол на 3-то място.
Предстоящите есенни аукциони ще дооформят картинката за цялата 2011-а. Всяка година артистите правят своя малък или голям принос към общия пазар на изкуството. Подреждането им в класации помага на артспециалистите и анализаторите да определят условията на пазара и особеностите на трендовете. Очевидно е, че модерните и съвременните художници имат повече творби на пазара от старите майстори, които се представят по-слабо в такива класации заради стеснения обем на излаганите творби. Забелязва се, че пазарът на някои модерни художници започва да страда по същата причина - малко творби биват излагани на аукциони. Други имена пък изглеждат като постоянно присъстващи фигури, например Пикасо, Модилиани, Шагал. Уорхол и Лихтенщайн са смятани за сигурни наддавания сред художниците на късния ХХ век. Наблюдава се и тенденцията с водещи имена на импресионизма като Моне и Реноар, чиито пазари започват да губят пред големите имена на модерното изкуство. В крайна сметка, ако трябва да се запомнят само 2 имена от артпазара на XX век, това със сигурност ще бъдат Пабло Пикасо и Анди Уорхол, които за последните 10 години са винаги сред 10-те най-продавани и скъпи творци на съвремието.

Графичното изкуство

Пазарът на оригинално графично изкуство е важна съставна част от развитието на глобалния артпазар.
Статистиката посочва, че за изминалите 3 години този тип произведения заемат между 10-17% от общия дял на продадени лотове на световните аукциони. За близо 6 години ценовата стойност, търсенето и предлагането на графични творби са нараснали с близо 110%.
Трябва да забравим идеята, че т. нар. PRINTS са просто репродукции. Щом попадат в световните водещи аукционни къщи и се продават в едни от най-влиятелните галерии по света, тогава те са творби със своя история, права и пазар, постигащи изключителни образи, комбинирайки креативността на художника и технологичното познание на издателя.
За повечето хора пазарът на изкуство изглежда доста неясен и мистериозен, но е важно да отбележа, че това е доста рационален пазар, подчинен на точни правила. Затова е добре да се научим да го познаваме.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване