10/13/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

До месец ще е готова цената на тунела на „Струма“

До един месец трябва да е готова оценката за цената на тунела в Кресненското дефиле, от магистрала „Струма“, каза транспортният министър Ивайло Московски след откриването на конференция за геотехническо и тунелно строителство. Той обясни, че в момента работна групи е направила анализ на трафика и трябва да бъдат завършени финансовите изчисления. Според данните трафикът съответства на изискванията, за да бъде финансиран проектът с европари и да е магистрално трасе. Предвижда се до 2013 година да завърши и техническото му проектиране. „Геотехническото и тунелното строителство ще намерят голямо приложение през следващия програмен период на програма „Транспорт“, когато предстои изпълнението на едни от най-големите транспортни проекти за страната като изграждането на железопътните линии Видин - София и София – Септември, тунела под прохода „Шипка“, както и строителството на нови участъци от софийското метро, коментира още транспортният министър.
Тунел ще се строи при част от Южната дъга на софийския Околовръстен път, в трасето между резиденция „Бояна“ и отбивката на магистрала „Люлин“, съобщи главният архитект на София арх. Петър Диков. Съоръжението ще има две тръби и така ще бъдат спестени между 30 и 35 млн. лв. от отчуждителни процедури. „Тунел с подобни параметри ще струва между 60 и 80 млн. лв. и може да бъде реализиран за около 30 месеца“, посочи инж. Валентин Трашлиев, председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство.
Обсъждат се възможностите как с изграждането на тунели да бъде решен проблемът с трафика в центъра на столицата. Сред потенциалните локации са бул. „Евлоги Георгиев“ в отсечката между НДК и „Орлов мост“ и бул. „Васил Левски“ - от Софийския университет до Сточна гара. Обмисля се вариантът Перловската река, в частта от НДК до Народния театър, да бъде изведена под повърхността, а коритото й да се използва за пешеходни и велосипедни алеи, каза главният архитект на София. Той коментира, че конкретна реализация на проектите може да започне до 2 или 3 години, а финансиране ще се търси от европейските фондове и от общинския бюджет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване