10/24/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Десни симпатизанти ще гласуват за Калфин протестно

Подкрепата на ДПС за Ивайло Калфин няма да се окаже решаваща на предстоящия втори тур от изборите за държавен глава. Тази подкрепа по-скоро може да изиграе мечешка услуга на претендента на БСП, защото ще стимулира хората, които симпатизират на кандидата на ГЕРБ, да гласуват като форма на протест срещу порочната практика на ДПС. Това вече се е случвало.
Ивайло Калфин може да разчита на малко гласове, които би могъл да вземе евентуално от хората, които не искат цялата власт да отива при Бойко Борисов. Сред тях може да се окажат и симпатизанти на десни партии. Лично аз познавам такива хора, които вече ми казаха, че ще отидат да гласуват за Ивайло Калфин, за да се спре концентрацията на власт.
Колкото до резервите, на които може да разчита Росен Плевнелиев - не виждам откъде би могъл да дойде някакъв прилив на гласове. Не виждам сериозни резерви за него. Към резултата от първия тур на изборите той би могъл да добави малко повече физически гласове заради реакцията на ДПС. Очаквам голяма част от хората, които са подкрепили Меглена Кунева, да не гласуват на втория тур от изборите за държавен глава. Те гласуваха за нея на първия тур като форма на протест срещу другите участници в предизборната кампания. Една част от останалите ще се ориентират, както вече посочих, към подкрепа на Ивайло Калфин, за да не се концентрира прекалено много власт в ГЕРБ, а другата част ще подкрепят Росен Плевнелиев.
Твърде рано е да се каже как би се отразил на страната изборът за президент на Ивайло Калфин или на Росен Плевнелиев. Ако бъде избран Ивайло Калфин, той ще прави същото, каквото правеше досегашният президент Георги Първанов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване