10/28/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ирландия - едноокият крал сред слепците на кризата

в. Цайт

Главната сграда в Дъблин на “Дънс стор”, ирландска верига супермаркети и магазини, която настъпва във Великобритания и Европа. Снимка: Стрийтсъфдъблин

Ирландия беше първата страна от еврозоната, която получи милиарди от европейския спасителен механизъм. Сега тя е в по-добро положение от други държави в криза.

Следобед в Бланчардстаун, предградие на Дъблин. Докато майките прибират децата си от центъра за дневни грижи, говорят за държавни облигации и печалби от курса на ценни книжа, за намаляване на държавния дълг и понижаване на водещите лихви. Сред тях има медицински сестри, шофьорки на таксита, две работят в колцентър, а една е секретарка. Това обаче е езикът на кризата и откакто страната преживя икономически срив, почти всички ирландци го говорят гладко. “Какво обаче ще стане после?”, пита Патрик, единственият мъж в родителската група. “Изглежда световната икономика сега навлиза наистина в дълбока дупка. Ясно е обаче, че няма да бъде толкова зле, колкото предишния път”, отговаря Катрина.

Измина година, откакто Ирландия капитулира пред атаките на финансовите пазари и поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) помощ от 85 милиарда евро. В месеците преди отправянето на молбата брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се понижи с 12 %, безработицата се повиши близо два пъти до 14 %, а държавният дълг скочи от 25 % до над 110 % от БВП.
За ирландците падението от икономическото дете-чудо на Европа до страна пред фалит бе тежко и от емоционална гледна точка.

Политическият коментатор Финтън О’Тул от “Айриш таймс”, често говори за “колективната лудост”, в която бяха изпаднали ирландците, когато надменно преследваха богатство от недвижими имоти и за няколко години предизвикаха скок на цените на недвижимата собственост с 350 %. Донякъде високопарно О’Тул определя това, което настъпи после, като “време на вина и изкупление”. Сега обаче идва краят на това време.

Ако едноокият е крал сред слепците, то определено Ирландия получава скиптъра сред изпадналите в криза държави от еврозоната. През последната година страната извърши едно малко чудо. Идната седмица премиерът Енда Кени, който от изборите през февруари 2011 година ръководи коалиционното правителство на партията Фине гейл и Ирландската лейбъристка партия, ще представи междинен доклад за напредъка в намаляването на държавния дълг и перспективите за растеж за идните години. Очаква се докладът да бъде положителен.

Кени планира до 2015 година да намали бюджетния дефицит до под 3 % от БВП, покривайки критериите от Маастрихт. Факт е, че само през тази година правителството спести 5,3 милиарда евро, което отговаря на близо 3 % от ирландския БВП. Трудно е за вярване, че въпреки това през първите две тримесечия на тази година икономиката на страната е нараснала с около 1,6 %, отчитайки по-силен икономически растеж от всички други членки на еврозоната с изключение на Естония.

Когато кредиторите от ЕЦБ и МВФ, които в Дъблин наричат и “висшите кредитори”, през май идната година проверят данните на страната, ще им бъде лесно да одобрят отпускането на следващия транш от кредита. Още през лятото на тази година говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж отбеляза, че “има много основания за оптимизъм”. По основния предмет “намаляване на държавният дълг” ирландците отчитат повече от добри резултати.

Ръководителят на ирландската централна банка Патрик Хонохан се усмихва сдържано и все още не иска да говори за икономическо чудо. “През последната година постигнахме по-силно консолидиране, отколкото се вижда по реакцията на финансовите пазари”, отбелязва обаче той. Ядрото на ирландските злочестини бе банковият сектор. Хлабавата регулация примами банки от цял свят да развиват от Дъблин фантастична парична политика. Ниските водещи лихви в еврозоната пък подведоха местните банки да финансират бум на пазара на недвижими имоти в несравним мащаб. В пиковия момент 15 ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване