10/30/11 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Първо окупирай, после поставяй искания

в. Гардиън

Според критиците каузата на движението “Окупирай Уолстрийт” е неясна. Протестиращите ще трябва да обявят какво следва оттук нататък - но внимавайте, защото дебатът ще е на вражеска територия.

Какво да се прави след окупациите на Уолстрийт и други места - протестите, които започнаха далеч оттам, достигнаха до центъра и сега, подсилени, се разпространяват по целия свят? Една от големите заплахи, пред които се изправят протестиращите, е да не станат самовлюбени. Тази седмица по време на вдъхновен от окупацията на Уолстрийт протест в Сан Франциско, мъж се обърна към тълпата с покана да участва сякаш това беше някакво събиране в хипарския дух на 60-те години: “Питат ни каква е нашата програма. Ние нямаме програма. Ние сме тук, за да си прекараме добре.”

Карнавалите излизат евтино - истинският тест за тяхната стойност е това какво остава на следващия ден, как ще се промени нашето ежедневие. Протестиращите трябва да заобичат тежката и изискваща спокойствие задача - те са началото, а не края. Тяхното основно послание е: табуто е разчупено; ние не живеем в най-добрия възможен свят; на нас ни е позволено, дори ни е вменено, да мислим за алтернативи.

В нещо, подобно на Хегеловата триада, западните леви направиха един пълен кръг: след като изоставиха така наречения “есенциализъм философска нагласа за търсене на същността - бел.ред. на класовата борба” заради множествеността от антирасистки, феминистки и други борби, сега капитализмът отново изплува на повърхността като “основния проблем”. Затова първият урок, който трябва да бъде научен е: не хвърляйте вината върху хората и техния начин на мислене. Проблемът не са корупцията и алчността, проблемът е системата, която те кара да станеш корумпиран. Решението не е “Мейнстрийт*, а не Уолстрийт”, а да променим системата, в която Мейнстрийт не може да съществува без Уолстрийт.

Предстои да изминем дълъг път и скоро ще трябва да засегнем наистина трудните въпроси - не въпроси за това какво не искаме, а за това какво искаме. Какъв обществен строй може да замени съществуващия капитализъм? Какви трябва да са новите лидери, от които имаме нужда? Какви трябва да са институциите, включително контролиращите и репресивните? Очевидно алтернативите на 20-ти век не сработиха.

Макар че е доста вълнуващо да се наслаждаваме на удоволствията от “хоризонталната организация” на протестиращите тълпи с егалитарна солидарност и дебати с отворен край, трябва също да имаме предвид и написаното от писателя Гилбърт Кийт Честъртън: “Да имаш отворен ум само по себе си не е достатъчно; смисълът на това да отвориш ума си, както и на това да отвориш устата си, е след това отново да можеш да го затвориш заради нещо убедително.” Това важи и за политиката във времена на несигурност: дебатите с отворен край ще трябва да се сблъскат не само с някакви нови определяеми**, но и с конкретния отговор на стария въпрос на Ленин “Какво да се прави?”.

На преките консервативни атаки е лесно да се отговори. Протестите антиамерикански ли са? Когато консервативните фундаменталисти твърдят, че Америка е християнска страна, човек трябва да си спомни какво представлява християнството: Светият дух, свободната егалитарианска общност от вярващи, обединени от любовта. Протестиращите са Светият дух, докато на Уолстрийт неверниците се прекланят пред идоли.

Склонни ли са протестиращите към насилие? Наистина самият им език може и да изглежда призоваващ към насилие окупация и така нататък , но те са толкова войнствени, колкото е бил и Махатма Ганди. Те са войнствени, защото искат да сложат край на нещата в този им вид - но какво е това насилие, сравнено с насилието, необходимо, за да се поддържа безпроблемното функциониране на световната капиталистическа система?

Определят ги като губещи - но не са ли тъкмо там на Уолстрийт ...

Публикувана на 10/30/11 22:45 http://e-vestnik.bg/13005/parvo-okupiray-posle-postavyay-iskaniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване