11/01/11 22:32
(http://e-vestnik.bg/)

2012, маите, Атлантида - какво казва науката

В навечерието на 2012 година зачестяват публикациите за календара на маите и мрачните им предсказания. Повечето статии спекулират със страховете на хората. Книгата на Франк Джоузеф „Атлантида и маите” (Милениум) представя всички гледни точки и тълкувания на строго научна основа. На този труд изследователят е посветил 25 години от живота си. Предлагаме откъс от книгата.

Дългата зима

Франк Джоузеф

Дали „бунтът на Земята”, предричан от древните мезоамериканци и прогнозиран да се случи в най-скоро време, е предвестник на всеобщо обновление, както твърдят някои изследователи от 21 век, или на световната катастрофа, в която вярват маите, предстои да се установи. Самото наименование – Бунт на Земята – подсказва, че тук става дума за екологична катастрофа от вида на онези, за които ни предупреждават природозащитниците, а Холивуд пресъздава във филмите си.

Със сигурност този „бунт на Земята” би бил логичен завършек на опустошителните екологични злоупотреби, които се нанасят на планетата от самото започване на индустриалната революция. Дали – и по-точно кога предстои тази катастрофа да се случи – се определя от предстоящия 4-Олин.

Но спорните сценарии за внезапно бедствие, предизвикано от унищожителния ефект на глобалната икономика, не са толкова вероятни, колкото опасността на планетата да настъпи нова ледникова епоха. Последната е приключила около 9500 г.пр.Хр., което означава, че ако се доверим на палеоклиматолозите, в момента се намираме на прага на нова. Техните проучвания на геологичните данни сочат, че ледниковите периоди продължават към 100 000 години и са разделени помежду си от по-кратки периоди от по около 12 000 години.

Някои от изследователите правят извода, че последните 12 хилядолетия са били именно такъв по-топъл период, предшестващ предстояща ледникова епоха. Ако това е вярно, то възобновяването на застудяването е не само неизбежно, но и ще настъпи толкова внезапно, че е възможно изцяло да парализира живота на Земята.

Сайтът на вестник „Правда” през 2009 година разбуни духовете с публикацията си „Земята на крачка от нова ледникова епоха”. Статията на Грегори Ф. Фегъл обобщава съвпадащите мнения на много климатолози относно „реалната заплаха от приближаващата и неизбежна ледникова епоха, която предстои да превърне големи участъци от Северното полукълбо в необитаеми…

Всички палеоклиматологични данни, включващи леден материал и седиментни проби от дъното на океаните, геологичните, палеоботаническите и зоологическите данни, сочат, че се намираме на прага на нова ледникова ера и че тя предстои да настъпи само в рамките на няколко години“.

Фегъл се позовава на последните публикации на д-р Олег Сорохтин от Московския институт по океанология към Руската академия на науките. Сорохтин и неговите колеги установяват въз основа на изследванията си върху климатичните промени през последните 100 000 години, че „налице са индикации за  предстоящия климакс на холоцена (настоящата геологическа епоха) и внезапната му смяна с нова ледникова епоха през първата половина на настоящия век”.

И други руски климатолози споделят това мнение. „В средата на 21 век планетата ще посрещне нова малка ледникова епоха, подобна на Минимума на Маундер (предишната малка ледникова епоха)” – твърди Хабибуло Абдусаматов, директор на Руската лаборатория за изследване на космоса. Тя ще бъде факт, „тъй като количеството слънчева радиация, която достига Земята, константно намалява от 1990 насам и ще достигне минималната си стойност през 2041.

Повечето колеги на Абдусаматов не са съгласни с него само по една точка – че смята предстоящото заледяване за твърде леко. Те очакват много по-сериозно и трайно  смразяване от това по време на Минимума на Маундер.

„В момента Земята се намира на прага на преминаване към нова ледникова епоха – за това имаме много и убедителни климатологични свидетелства – докладва Фегъл. Много от данните, на които се основават твърденията ни за настъпващите дългосрочни климатични промени, подкрепят ...

Публикувана на 11/01/11 22:32 http://e-vestnik.bg/13026/2012-maite-atlantida-kakvo-kazva-naukata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване