11/13/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Германия има дълг към Гърция между 70 и 95 млрд. евро

Христос Мурутис. Снимка: Личен сайт

Може да се говори много за дълговете на Гърция и оплакванията на германците, но има една непозната за мнозина история, припомнена на страниците на последния брой на списание “Тайм” (бел. ред. - септември 2011 г.) и отразена от някои немски медии.

Става дума за един „заем”, предоставен от бедна Гърция по един принудителен начин на Германия, по време на военната окупация на страната между 1941 г. и 1945 г. Заем, който не попада в репарациите за щетите, предизвикани от Германия на страните, окупирани по време на Втората световна война. Според немския печат, стойността на въпросния заем днес се равнява на 70 млрд евро, а според изчисленията на сп. Time дори на 95 млрд евро.

При присъединяването на Гърция към споразумението с „Тройката” (ЕС, МВФ и ЕЦБ) Германия постави условието Гърция да няма правото да приспада други немски задължения към нея. Факт - ясно разкриващ една от причините за подписването му. При всички положения, повече от ясно е, че Германия е принудила навремето разрушена и окупирана Гърция да й плаща, давайки й заеми, отнемайки по този начин златото й, съхранявано в централната банка на страната.  Подобни „заеми”, които на практика са си чиста проба пладнешки грабеж, са били върнати на други страни след обединението на Германия през 1990 г., но не и на Гърция. В настоящия си текст ще се опитам да разкажа накратко за тази история, която ще е интересна за обсъждане и дебат затова доколко икономически силният уважава правото или налага правото на основата на собствената си воля и разбирания.

На 14.3.1942 г. между Гърция, Италия и Германия се подписва един принудителен заем. Тогава вече Гърция е под пълната военна окупация на другите две страни или по-точно от май 1941 г. Договорът е подписан от пълномощниците на Италия и Германия в Гърция, съответно Гидзи и Алтенбург. На пряко заинтересуваните, т.е. на самите гърци, подписването на договора е съобщено с девет дни закъснение.

Според договора:

• Гръцкото правителство се задължава да заплаща за разходи около собствената си окупация сумата от 1.5 милиарда драхми, които ще се разпределят по равно между двете окупационни сили (член 2), т.е. Германия и Италия.

• Тегленията от Банката на Гърция над тази сума ще се начисляват като заем към правителствата на Германия и Италия в драхми без лихва (член 3) или в равностойността им в злато от резервите.

• Погасяването на кредитните взимания ще стане по-късно (член 4), но без да се указва точен срок и дата, т.е. „друг път”.

• Договорът влиза в сила със задна дата от 1.1.1942 г. (член 5).

Първата поправка

Да повторим, става дума за договор между Германия и Италия, наложен на Гърция, да им отпусне принудително заем. Задължена страна по договора е гръцкото правителство, а не банката на Гърция, която е Централната банкова институция на страната. Следователно, гръцкото правителство е законният претендент за тези пари.

Общата сума на всички заемни вземания и срокът за тяхното погасяване не се определят предварително. Плащанията се извършват всеки месец и не се конкретизира с колко тези вземания ще надвишат основната сума от 1.5 милиарда евро, както и за колко месеца те ще бъдат получавани от окупационните власти. „Задължението ще бъде в драхми. Драхмите обаче съответстват на точно определена сума от райхсмарки, която вече германците са били поискали от Гръцката банка, която се задължава да обезпечава наличността на банкнотите в драхми, за да бъде осигурявана за нуждите на немската армия сумата от 25 милиона марки”. Следователно, вземането е в марки и сумата от 1.5 милиарда драхми, според клаузите на известния като „Договора от Рим”, не е  нищо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване