11/16/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Еврото се срина до месечно дъно срещу долара

Еврото достигна едномесечно дъно срещу долара, съобщи „Блумбърг“. Причината е, че най-голямата банка в Италия - UniCredit SpA, се приготви да поиска от централната банка да разширят вида на активите, приети като обезпечение. Единната валута отстъпи и до петседмично дъно срещу японските пари. Това се случи, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че ще купува испански и италиански правителствени облигации. Канадската валута продължи спада си за трети пореден ден срещу щатския си съименник. Причината е, че дълговата криза в Европа рязко намали търсенето на високодоходни активи. Канадските пари също достигнаха петседмично дъно, след като Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, заяви, че регионът е изправен пред „наистина системна“ криза. Фючърсите на суровия петрол, на които Канада е най-големият износител, се сринаха. Ако ЕЦБ ще купува облигации, става ясно колко много стрес и отрицателен натиск се появяват, като всичко това ще се отрази и върху еврото, коментира Дейвид Ман, регионален ръководител за Северна и Южна Америка в Standard Chartered, Ню Йорк.
Единната валута отстъпи с 0.5% до 1.3477 долара, след като по-рано достигна дори до ниво от 1.3429 долара, най-ниското равнище след 10 октомври. Еврото спадна и с 0.6% до 103.72 йени, след като се беше докоснало по-рано до 103.41 йени. Японските пари слабо промениха стойността си спрямо щатските. Курсът им беше от 76.97 йени за долар. Канадската валута отстъпи с 0.4% до 1.0252 за американски долар. Тя успя да достигне дори ниво от 1.0288 канадски долара за щатски, което е своеобразно дъно след 12 октомври. Един канадски долар купуваше 97.54 цента.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване