02/28/12 19:48
(http://www.klassa.bg/)

Еврото се засили до тримесечен връх срещу долара

Еврото се засили до тримесечен връх срещу долара, съобщи „Блумбърг“. Това се случи заради Европейската централна банка (ЕЦБ), която се подготвяше да отпусне тригодишни заеми, за да подобри ликвидността на банките в региона. Единната валута напредна също и срещу японските пари на фона на спекулациите, че финансовата инжекция на ЕЦБ ще засили търсенето на активи от еврозоната. Доларът и йената отстъпиха позиции преди доклад, който се очакваше да покаже, че потребителското доверие в най-голямата световна икономика се е подобрило през този месец. Британската лира също поскъпна пред зелените пари, след като индекс в Обединеното кралство показа, че продажбите на дребно са се увеличили през февруари.
В краткосрочен план, действията на ЕЦБ могат да се окажат подкрепящи за еврото и риска, коментира Джереми Стреч, главен валутен стратег в Canadian Imperial Bank of Commerce, Лондон. Ликвидността, която операциите са налели в пазара, е намалила някои страхове, което води до по-добра среда на риск, добави експертът.
Еврото нарасна с 0.4% до 1.3452 долара, след като достигна дори до равнище от 1.3487 долара на 24 февруари. Това беше своеобразен връх след 5 декември. Единната валута спечели 0.3% до ниво от 108.32 йени. Японската парична единица засили позицията си с 0.1% до 80.53 йени за долар. Предишния ден тя отстъпи до 81.67, което беше най-ниското й равнище след 31 май. Щатските пари пропаднаха с 0.8% и срещу норвежката крона. Спрямо мексиканското песо понижението им беше с 0.5%, а пред южнокорейския вон – с 0.4%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване