12/19/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Хора с редки болести оспорват в съда бюджета на НЗОК

Заради необоснован лимит на средствата за лечение на редки заболявания ще оспорим в съда Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г, а ако се наложи, ще сезираме и Европейската комисия. Това съобщи вчера Владимир Томов, председател на Националния алианс на пациентите с редки болести.
Недопустимо е страна - членка на ЕС, да лишава пациенти с редки заболявания, за които има лечение, от животоспасяващи медицински услуги, заявиха от алианса. От повече от 13 редки заболявания за едва 3 се изплащат медикаменти от НЗОК.
От пациентската организация смятат за дискриминационен чл.4 от закона, според който средствата за лечение на редки заболявания не могат да надхвърлят 39 млн. лв. Така на практика без лечение догодина ще останат страдащите от редица тежки заболявания, а мнозина от болните са обречени на бавна смърт, обясни Владимир Томов. По думите му в някои от случаите ставало дума за скъпо струващи лекарства, а при други за липса на организация и чиновническо бездушие. Провалена е и Националната програма за редки болести 2009-2013 година, която поставяше България сред първите в страни в ЕС по отношение на политиката за тази група заболявания, допълни Томов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване