12/21/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ще вземе ли думата руската Дума?

Ройтерс

Мария Кожевникова, новата депутатка в руската Дума

В голяма част от първото десетилетие след разпадането на Съветския съюз руският парламент беше бастион на опозицията, в който депутатите се караха, решенията се приемаха на косъм, а веднъж по него стреляха танкове, за да го накарат да се подчини.

Всичко това се промени, след като Владимир Путин се издигна до властта през 1999 г. Контролиран от неговата партия “Единна Русия”, парламентът приемаше безкритично неговата политика, резултатите от гласуванията често пъти бяха ясни предварително и разгорещените дебати бяха почти напълно игнорирани от руския народ.

Това е малко вероятно да се промени промени след изборите, след които “Единна Русия” остана най-голямата партия в долната камара на парламента, Държавната дума, но с много малко мнозинство, нито пък след уличните протести срещу предполагаемите изборни манипулации, които направиха пробив във властта на премиера.

Но за първи път от години насам Думата се очаква да се оживи, когато днес се събере на своята първа парламентарна сесия след изборите. Сред новите членове са бивш модел на “Плейбой”, световен шампион по бокс и бивше величие в тениса.

“Надявам се лидерите на страната най-после да са разбрали, че политическата система се нуждае от промяна. Ако е така, то парламентът е добро място, откъдето да се започне”, каза Борис Макаренко, политически анализатор в Центъра за политически технологии.

“Единна Русия все още има мнозинство, но сега то е доста по-малко, и изглежда, че в парламента ще има истински дебати”. Но това едва ли ще са битки като онези от 90-те години, когато комунистите се опитаха да свалят Борис Елцин с импийчмънт в края на управлението му.

Двете опозиционни партии в Думата, комунистите и националистите, бяха доста критикувани, че имат интерес от статуквото. Единствената друга партия в камарата, клонящата към лявото “Справедлива Русия”, досега в доста голяма степен подкрепяше “Единна Русия'’ и не показва признаци, че ще направи завой в политиката си.

Но за разлика от предишната Дума управляващата партия може да се наложи да прави отстъпки, ако иска да прокара каквито и да е важни законодателни промени, след като загуби конституционното си мнозинство от две трети.

Президентът Дмитрий Медведев също призова за промяна в политическата система и в “Единна Русия”, която той поведе на изборите на 4 декември, въпреки че няма да заеме място в парламента. “С оглед на по-сложното разпределение на местата в Държавната дума, ще трябва да влизаме в коалиционни споразумения по отделни въпроси”, каза Медведев.

Може и да не звучи като нещо кой знае какво, но подобни думи за компромис нямаше да бъдат чути, преди избирателите да бяха орязали огромното мнозинство на партията, показвайки негодуванието си срещу Путин и срещу проблеми като широкоразпространената корупция и огромната пропаст между богати и бедни.

Ще е доста по-различно от 90-те години, когато един от незабравимите моменти в Думата беше караницата между лидера на националистите Владимир Жириновски, депутатка и лишен от духовен сан свещеник, станал народен представител.

Жириновски се нахвърли, след като негов колега депутат от десните се опита да откъсне кръст с разпятие от врата на бившия свещеник Глеб Якунин. Когато умерената депутатка Евгения Тишковская се опита да се намеси, Жириновски я сграбчи, тя го удари и той я хвана насилствено за косата и за гърлото.

Думата беше създадена през 1993 г., след като президентът Борис Елцин изпрати танкове да стрелят по нейния предшественик заради предизвиканата от комунистите и националистите властова безизходица. Правителството оцени жертвите на 187 души, но според комунистите броят им е по-голям.

Част от вниманието ще бъде привлечено и от новите депутати в Думата като Мария Кожевникова - 27-годишна депутатка от “Единна Русия”, която се снима за корицата на руското издание на списание “Плейбой”. “Израснах като патриот. ...

Публикувана на 12/21/11 22:30 http://e-vestnik.bg/13458/shte-vzeme-li-dumata-ruskata-duma/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване