01/08/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

2012-а: Годината на Мерилин Монро и на Густав Климт

Голямото име, което ще пробуди духовете през 2012-а, безспорно е Густав Климт. Предстои да отбележим 150 години от рождението на този забележителен художник, чието име прозвуча многозначително още в първия ден на новата година, когато в рамките на Новогодишния концерт на Виенската филхармония видяхме картините на Климт. Не е случайно – смята се, че той продължава да бъде най-скъпо продаваният художник на Виенския сецесион. Годината ще бъде паметна с още един юбилей – 50 години от смъртта на Мерилин Монро. Ще говорим и за Анди Уорхол, и за лейди Даяна, както и за кръгла годишнина от трагедията на „Титаник“, кораба, чиято слава го превърна в култов образ в киното.
Русата амбиция беше и си остава икона в киното и в модата. Грееше по неповторим начин в 30 филма. Бялата й рокля, разлюляна от вентилатор, и сексуалното й излъчване, особено в една песен, с която честити рождения ден на президента Джон Кенеди, я превърнаха в нещо повече от легенда. Голяма изложба за Мерилин се открива през март в Националния музей на киното в Сао Пауло в Бразилия. Там ще видим и портрети на русата легенда, дело на Уорхол и Картие Бресон. Много любопитна и несъмнено интригуваща за феновете ще бъде експозицията от обувки, които дизайнерът Салваторе Ферагамо е изработил специално за Мерилин. Тя ще бъде открита този месец във Флоренция, където в специална зала ще бъдат изложени 14 чифта обувки. Самият дизайнер, който е и основател на едноименната фирма производител на обувки, сравнявал Мерилин с Венера. Предстои и премиерата на филма на Симон Куртис My Week with Marilyn, която имаше една-единствена прожекция само за спецове на миналогодишния фестивал в Кан. Филмът разказва за времето, когато Мерилин е в Лондон, за да снима The Prince and the ShowGirl.
Австрия ще отбележи по възможно най-помпозния начин 150- годишнината на Густав Климт. Изложби с акварели и портрети на големия автор ще бъдат устройвани на много места. Една от тях – „Климт и Хофман”, ще бъде отворена за посетители до 4 март в двореца „Белведере“ – тя разказва за сътрудничеството на художника с дизайнера.
Измина век от катастрофата на „Титаник”. Филмът, който Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо заснеха през 1997-а, вече е класика. Той ще се върне на екран във формат 3D.
На 15 април – деня на трагедията, която причини смъртта на 1500 пасажери, има рожден ден магнатът Бенжамен Гугенхайм. Той е поканен на галавечеря, която ще възпроизведе последната вечеря на борда на „Титаник“. Музика, меню и прибори – едно към едно! Това ще се случи на луксозния кораб Azamara Journey, който ще тръгне на 9 април 2012-а от Бостън И точно на 15 април ще стигне до мястото, където е потънал „Титаник“. Подобна луксозна вечеря ще има и върху плаващия хотел пет звезди Gran Lujo Sunborn Barcelona. Освен това в Морския музей на Барселона ще бъде подредена изложбата Titanic, The Exhibition.
Преди 25 години умря бащата на попарта Анди Уорхол, на когото е посветена суперинтересна експозиция в Сарагоса – в залата на Ibercaja Patio de la Infanta, от 19 януари до 15 април. PHotoEspaña 2012 пък се нарича ретроспективата, която ще покаже в снимки живота на Уорхол в подходяща зала в Мадрид.
Тази година ще бъде отбелязана и 15-годишнината от убийството на модиста Джани Версаче, както и на трагичната катастрофа, която отне живота на принцеса Даяна. Дрехите на лейди Ди ще бъдат изложени през март в двореца Kenshington в Лондон, където Даяна живя след развода с принц Чарлз заедно с двамата си синове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване