01/20/12 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Московски: Новият собственик на "Товарни превози" трябва да инвестира във вагони

Очаквам в рамките на месец да започне фактическата работа по приватизацията на „БДЖ- Товарни превози“, каза транспортният министър Ивайло Московски пред БНТ.
Критериите за продажбата са много високи, защото е необходимо инвеститорът да управлява дружеството стратегически, за да може то да се развива. Необходими са допълнителни инвестиции в специализирани вагони, защото има сезонни превози, при които те не достигат. Подвижният състав се оказва малко за транспортиране на зърнени в сезонни култури през лятото и есента, съобщи още Московски. По данни на железниците не достигат вагони и за превозите на насипни товари. Предвижда се инвеститорът, които ще управлява „Товарни превози“, да направи тези вложения. Данните на железницата сочат, че пътникопотокът се възстановява към равнищата преди 24- дневната стачка в края на миналата година. „Малко трудно могат да се направи точна статистика, защото по време на празниците пътуванията традиционно са по-интензивни, но очакванията са за повишаване на броя на пътниците“, коментира Московски.
По думите му прехвърлянето на активите от холдинга към дружеството е в краен етап, което ще позволи да започне работа по приватизацията. Пазарната оценка на нетната стойност на активите на дружеството е за около 300 млн. лева.
Има три различни прогнози за приходите от сделката за приватизацията на „Товарни превози“, каза Владимир Владимиров, председател на УС на холдинга. Той обясни, че оптимистичната сума е 130 млн. евро, реалистичната е за 100 млн. евро, а песимистичната е за 60 млн. евро. Предвижда се с продажбата на дружеството да бъде погасена част от заема за електрическите мотриси „Сименс Дезиро“.
В края на месеца предстои да бъде проведена среща с финансовия министър Симеон Дянков за договаряне на размера на кредита, който компанията ще иска от Световната банка. Това е необходимо, защото той се дава на държавата и ще рефлектира директно върху дефицита на бюджета. Затова финансовото ведомство трябва да направи допълнителни изчисления за сумата и да даде своето становище. Направените разчети на железницата след реформите сочат, че парите може да са 160 млн. евро, а не както се предвиждаше 240 млн. евро.



Ако има интерес за дейност, няма да се променя жп инфраструктурата


Ако фирма „Булметал“ има икономическа изгода от железопътни превози и иска да прави инвестиции, ние няма да променим инфраструктурата, а ще остане такава, че те да могат да извършват дейността си, каза транспортният министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол вчера. Но държавното дружество не може да си позволи да поддържа товарните превози от тази гара, тъй като е неизгодно за него.
Предвижда се те да бъдат обслужвани от гара Казанлък. Когато има вагон от Гурково с уведомяване на превозвача, той ще бъде обслужван от тази гара. Според статистиката на БДЖ през 2011 година са обработени 99 вагона на фирма „Булметал“ на гара Гурково. Извършените разходи за това са повече от приходите и икономически е неоправдано и неизгодно за дружеството да поддържа дейността на гарата.



С 9% се увеличават билетите за бързите и пътническите влакове


От понеделник цените на билетите за бързите и пътническите влакове ще са с 9 на сто по-високи, съобщиха от холдинг БДЖ. Промените се налагат заради увеличените експлоатационни разходи на националния железопътен превозвач, свързани с повишението в цените на дизеловото гориво и електроенергията. Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от юли 2008 г., като натрупаната инфлация от 2008 г. до 2011 г. доведе до значително увеличаване на номиналните разходи за извършване на транспортната услуга, съобщават още от компанията. Очакваният ефект от промяната на цените на билетите за пътуване с бърз и пътнически влак е около 2 млн. лв. на година. Увеличението на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, решение за която беше взето в края на 2011 г. за ускоряване на реформите в дружеството.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване