01/25/12 09:41
(http://radiomilena.com/)

„Жива кулинарна традиция” стартира в Поморие на 27.01.2012

Млади кулинари от ПГ по Туризъм „Алеко Константинов” гр. Поморие  издирват уникални рецепти от поморийския регион

С Поморие стартира в петък, 27 Януари, Националната младежка програма „Жива кулинарна традиция“. Бъдещите шеф готвачи от морското градче са първите участници в инициативата, които ще демонстрират пред целия град таланта си в кухнята. Те ще приготвят 10 ястия от региона, които бяха подбрани от 50 традиционни рецепти.

Демонстрациите ще се проведат в комплекс „Атриум“, Поморие, стартът е в 13,30 ч.

Менюто на вкусната демонстрация включва баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут.

Проектът има за цел да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техния усет , талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие. Творчеството и професионализма на младежите ще бъдат оценени от всички гости на този вкусен празник.

На този форум ще вземат участие:  Гранд Хотел Поморие, „БиСиСи Хандел” ЕООД, Винарска изба „Тохун” ООД, „Джейелпи” ЕООД,  „Захаро” ООД, „Мистрал 66”, Закусвалня „Светлана Матева” и Тракийско дружество.
Всички те са обединени от една идея – да демонстрират своето майсторство. Защото кулинарията с различните и подразделения също е изкуство. Изкуство, чрез което ние, хората усещаме вкуса на живота. Изкуство, което ни дава възможност да бъдем творци и откриватели, или просто ценители на изтънченото.

При приготвянето на уникалните регионални ястия младежите от ПГ по туризъм „Алеко Константинов” гр. Поморие ще получат и подкрепата на много от своите съученици.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Творчеството и професионализмът на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване