01/31/12 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Еврото засили позициите си, доларът отстъпи

Еврото засили позицията си пред долара, като прекрати най-големия си спад за последните две седмици, съобщи „Блумбърг“. Това се случи на фона на изказванията на гръцкия премиер Лукас Пападемос, че е настъпил прогрес в преговорите с кредиторите за дълга. Единната валута се изкачи за първи път от четири дни срещу йената след срещата на европейските лидери в Брюксел. По време на нея те се съгласиха да се ускори въвеждането на постоянен спасителен фонд на стойност от 500 млрд. евро и се договориха за общ фискален пакт, който да наложи по-строга бюджетна дисциплина. Доларът и йената изгубиха срещу валутите на страните износителки като новозеландската валута и южноафриканския ранд. Това се случи, защото акциите скочиха и инвеститорите се насочиха към по-високодоходните активи.
Не мисля, че спокойствието е нарушено, дори и да има някои временни проблеми в Европа, коментира Томас Мълой, главен дилър в FX Solutions, онлайн валутен търговец, базиран в Садъл Ривър, Ню Джърси.
Еврото спечели 0.2% до 1.3171 долара, след като изгуби 0.6% предишния ден. Това беше най-сериозното понижение за тази парична единица след 13 януари. Единната валута се повиши с 0.2% до 100.49 йени. Доларът слабо промени равнището си до 76.29 йени, след като беше паднал до 76.18 йени, най-ниското ниво след 31 октомври. Щатските и японски пари, при които лихвените проценти гравитират около нулата, отстъпиха, защото инвеститорите се насочиха към по-високодоходните активи. Новозеландската валута напредна с 1.1% до 82.82 цента. Австралийската парична единица се покачи с 0.6% до 1.0666 долара. Южноафриканският ранд спечели 1 на сто до 7.7642 за долар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване