02/25/12 07:04
(http://e-vestnik.bg/)

Пападимос - банкерът, който засрами политиците

Веднага след като прие най-малко желаната работа в Гърция преди повече от три месеца, Лукас Пападимос многозначително отбеляза, че не е политик. Но екс-банкерът, посочен за временен премиер с Херкулесова задача да предотврати банкрута и да задържи Гърция в групата държави, използващи общата европейска валута, в която именно той помогна на страната да влезе през 2001 г., разви умение да слага в малкия си джоб пословично капризните политически лидери в страната.

Оттогава, като поддържа една необичайна правителствена коалиция, 64-годишният Пападимос успя в спечелването на две-трети от депутатите в гръцкия парламент за налагането на изключително непопулярни мерки, спечелвайки един от най-важните вотове в модерната история на страната на 13 февруари.

В ранните часове на вторник той изпълни основната мисия на своя кратък временен мандат - да осигури 130 милиарда евро в спасителни заеми от проявяващите неохота европейски партньори и Международния валутен фонд и отписване на 107 милиарда евро от стойността на гръцките облигации, които са притежание на частни кредитори. Това ще помогне страната да избегне възможен катастрофален фалит заради плащанията по облигациите през следващия месец.

“Не е преувеличение да се каже, че днес е исторически ден за гръцката икономика”, каза Пападимос след сключването на споразумението рано във вторник сутринта. Провалът в осигуряването на спасителния план би бил катастрофа с предупреждението на Пападимос за възможен “неконтролируем икономически хаос и социални бунтове”. Гърция щеше да фалира заради своите дългове през следващия месец и вероятно щеше да бъде принудена да се върне към сериозно обезценена форма на предишната си валута - драхмата.

Сделката все пак си има цена. Страната се съгласи да промени конституцията и да даде приоритет на обслужването на плащанията по дълга, които ще бъдат превеждани директно на всеки четири месеца в специална сметка. Гръцкият парламент прие серия от строги мерки и лидерите на политическите партии в страната дадоха гаранции, че ще продължат прилагането на съкращенията, ако дойдат на власт.

Според условията на своя мандат Пападимос може скоро да се оттегли предвид парламентарните избори, които бяха определени за този месец и преместени за края на април заради отлагането на кредитното споразумение.

Икономистът с диплома от Масачузетския технологичен институт е в особена позиция. В момента той е по-популярен от избраните политици, които гърците обвиняват в поддържането на раздут, неефективен, скъп и корумпиран публичен сектор, който партиите изградиха през последните четири десетилетия.  Критиците на Пападимос в Атина го виждат като вестоносец на кредиторите на страната.

Пападимос вижда също така как популярността му намалява, докато Гърция навлиза в пета година на дълбока рецесия с един милион, или повече от една пета от работната сила, безработни.  Социологическо проучване за частната телевизия Скай и в.  “Катимерини” показва, че хората с позитивно мнение за Пападимос са намалели от 55 до 46 процента през последните три месеца, а тези с негативно са се увеличили от 18 на 48 процента.

Изборът на Пападимос за премиер през ноември стана след 10 дни на политически хаос заради изненадващото съобщение на неговия предшественик - социалиста Георгиос Папандреу, че иска да подложи на референдум сделката с ЕС. Опасенията, че допитването може да “потопи” споразумението, създаде хаос на международните пазари, разгневи европейските лидери и предизвика бунт сред депутатите на Папандреу, което доведе до неговото оттегляне.

Временната коалиция, водена от Пападимос, е исторически “брак” между социалистите и консервативната партия Нова Демокрация - заклети политически врагове, управлявали Гърция последователно през последните 37 години на демократично управление след падането на военната диктатура, властвала в периода 1967 - 1974 г.

Представители на някои от останалите 16 държави, които използват еврото, в частни разговори изразяват разочарованието си от постигнатото от Пападимос, правейки неблагоприятно сравнение с италианския премиер Марио Монти - бивш европейски комисар, който пое властта в Италия по същото време след период на политически проблеми в страната.

Двете държави ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване