02/27/12 14:33
(http://www.klassa.bg/)

Добър клиент ли е държавата?

Как се държи държавата като клиент и какво може да се промени в поведението и бяха част от темите, които шест утвърдени представители на рекламната индустрия и шест амбициозни млади таланти обсъждаха в рамките на третото събитие от платформата Chivas 12 Стола.

Ненад Лозович ( New Moment New Ideas), Марсел Леви (Noble Graphics), Стоян Радев (режисьор), Велина Мавродинова (студио Ентусиазъм), Иван Киров (McCann Erickson) и Владимир Цонков (Saatchi&Saаtchi) срещнаха шестима свои млади колеги в разговор на тема как рекламата променя средата ни и възможно ли е да я направим по-добра.

Общото мнение на всички присъстващи беше, че въпреки всички настоящи конкурси за обществени поръчки, действащият рекламен бизнес в България все още се чувства изолиран от най-големия си потенциален клиент – държавата.

„Администрацията действа без практични насоки, тя е съставена от натоварени чиновници, които дори и да имат желание, рекламата като бизнес за тях е непривична, те не гонят обороти или познаваемост. Да не забравяме, че действат и в краткосрочен план от 4 години“,сподели Велина Мавродинова.

Критерият за спечелване на конкурс за държавна поръчка – най-ниска цена на оферта – е проблем, който продължава да спъва участието на много опитни агенции, които предпочитат да работят в частния сектор при реални пазарни условия. „Не може един кандидат да бъде дисквалифициран от конкурс, само защото не е приложил брандирани химикалки към оферата си“, отбеляза Иван Киров – Тоби, творчески директор на McCann Erickson.  

Това е и причината България да продължава да няма ясно изградена и адекватна идентичност и позициониране на световния пазар.

„Самата държава дълги години е била рекламна агенция – тя се опитваше да ни продаде Съветския съюз и е свикнала да взима и да разпределя бюджети и да ги дава на свои кадри“, бяха думите на Стоян Радев. Той продължи с думите, че частният бизнес в държавата изобщо съществува от не повече от 22 години, което поставя и рекламата като негова функция в особено положение.

В по-светлата страна на разговора, Велина Мавродинова отбеляза, че нивото на натоварване на агенциите се е върнало към това от 2008-ма година, което е положително явление и доказателство, че и бизнесът все още диша. Агенциите обаче признаха, че между тях няма достатъчно комуникация като гилдия, и това влия отрицателно на целия пазар.

Това, което продължава да ни движи обаче остава усещането, че винаги си само на една крачка от по-доброто нещо, завърши срещата Иван Киров. И когато знаеш, че си я направил, знаеш, че може би си направил нещо добро за средата си.


Chivas 12 Стола е опит да определим какво означава достойнството в съвременен контекст, какво не харесваме в средата си и как можем да го променим.За повече информация и участие в проекта, посетете www.chivas12.bg
.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване