02/27/12 22:56
(http://e-vestnik.bg/)

Мутри и русофили

Едвин Сугарев

Най-сетне ето една налудна дори на българския фон новина: в България се стяга русофилска партия.

Звучи абсурдно не защото самата идея да русофилничиш е позорна – особено като се имат предвид уроците от националната ни история. В България рубладжии е имало и ще има – поне докогато съществуват руски самодържци, готови да плащат на предалите своето отечество.

Абсурдно е, защото от десетилетия насам си има строго регламентирана русофилска партия – и тя цели 45 години беше институционално определена като държаща цялата власт и управляваща страната ни в член първи на родната Конституция. Същата се зовеше БКП, а днес се е прекръстила на БСП.

Фактът, че въпреки столетния опит в русофилството се създава конкурентен политически субект, говори достатъчно ясно за нейния упадък в това поприще. Съществуват две възможности – или БСП не е русофилствала достатъчно качествено – или самата партия е стигнала до политически джендем, който прави неефикасни нейните усилия да защити руските интереси в страната ни – за сметка на националните такива.

Разбира се, бихме могли да предположим също, че тези усилия произтичат от ширналата се надлъж и на шир политическа маргиналия, която след нравствената релативност и хаоса, явили се благодарение на благата намеса на Симеон ІІ в бъларската политика, може да произведе какви ли не смехории и уродства.

Комичният персонален състав на новите русофили като че ли подкрепя подобна хипотеза – само че в областта на руските интереси нищо не става случайно – включително появата на налудни идеи. Освен това се знае, че новопокръстените рубладжии вече са припознати от “партията на мошениците и крадците” – както руснаците наричат “Единна Русия” на Путин. И че в. “Комерсант” не на шега ги определя като нейни партньори.

Тъкмо контрастът между политическата визия и съпровождащата я посредическа претенция на бъдната русофилска партия – и персоналния състав на нейното ядро, заслужава особено внимание. Този контраст говори ако не за нещо друго, то за падението на българската политика – която все повече заприличва на битпазар, в който всичко – и персони, и ценности – е извадено на сергията – и всеки може да се договаря и да другарува с всеки – за каквото и да било, стига тези договорки да включват и неговата персонална полза.

Та – на чии русофилски усилия ще разчитат путиновите ястреби за в бъдеще? Ето на кои:

Марио Тагарински. За сведение на забравящите: министър от кабинета на Иван Костов – на администрацията. После депутат на СДС, после депутат от РЗС, после отцепник (като тъкмо неговото отцепничество ликвидира парламентарната група на Яне Янев), тихо и мирно гласуващ за ГЕРБ… И накрая русофилски ратник, който ще подкрепя енергийните проекти от големия шлем на родното Гоце – АЕЦ “Белене”, нефтопровода “Бургас- Александропулис” и газопровода “Южен поток”. Подчертавам това – защото то е първата и комай единствена точка в програмата на бъдната русофилска партия.

Венцислав Върбанов. Виден земеделец, дясната ръка на Анастасия Мозер. Също министър от кабинета на Иван Костов – на земеделието. Неколкократно подсъдим – за корупция и злоупотреби – но в крайна сметка винаги оправдаван. При последните избори номиниран за депутат от Синята коалиция, но изментен от своите политически приятели – но пък в крайна сметка, при преизчисление на вотовете, влязъл все пак в НС и заел незабавно позицията на “независим” депутат.

Тодор Великов – депутат от СДС, областен координатор на ДСБ, депутат от РЗС, и най-накрая – също независим депутат, крепящ мнозинството на ГЕРБ. На него синята партия дължи призрачното съществуване на структурата си във Велико Търново, както и избора на злополучния кафеджия Пламен Юруков за лидер.

Димитър Чукарски – депутат от РЗС, който съответно напуска – и лансира пред посланик Уорлик намерението си да прави “Партия на ...

Публикувана на 02/27/12 22:56 http://e-vestnik.bg/14046/mutri-i-rusofili/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване